Cei mai buni lăutari înscriși la Festivalul concurs „Gena Bârsan” au fost premiați, pe două secțiuni. Cel mai mare festival de muzică lăutărească din Gorj şi din Oltenia a avut loc marți, 28 august 2018, în orașul Târgu-Cărbuneşti, iar artiștii prezenți au cucerit juriul cu reprezentațiile lor.
A fost din nou sărbătoare la Târgu-Cărbunești. O nouă ediție a Festivalului concurs „Gena Bârsan” s-a desfășurat pe data de 28 august 2018
Juriul a avut o misiune grea, lăutarii înscriși în concurs dovedindu-se a fi foarte talentați. Într-un final, câștigători au fost desemnați următorii participanți: la Secţiunea tarafuri tradiţionale, Trofeul festivalului, oferit de Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în valoare de 2.000 lei a mers către Taraful Pimpi Enoiu din Godinești. Premiul I în valoare de 1.400 de lei oferit de Consiliul Local şi Primăria Târgu Cărbuneşti a fost câștigat de taraful Mornea Constantin din Tismana, premiul II în valoare de 1.200 de lei oferit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj- taraful Rap Pantelie din Godinești, Premiul III în valoare de 1.100 de lei oferit de Şcoala Populară de Artă tarafului Vică Argint din Godinești, Premiul „Alită Piţigoi” în valoare de 900 lei oferit de Centrul Cultural „Tudor Arghezi” tarafului Gioni Piţigoi din Târgu Cărbuneşti. Consiliul Local Târgu Cărbuneşti a oferit două premii speciale în valoare de 500 de lei fiecare tarafurilor Macu Argint din Godineşti şi Geacu Cristian din Tismana. Popirci Ion din Godinești a câștigat o mențiune în valoare de 500 de lei.
La Secţiunea rapsozi populari, Premiul I, în valoare de 550 de lei, oferit de Consiliul Local şi Primăria Târgu Cărbuneşti a fost câștigat de către Ion Pițigoi din Dragotești, Premiul II în valoare de 450 de lei oferit de CJCPCT Gorj – Pobirci Bălașa, Premiul III în valoare de 300 de lei oferit de Şcoala Populară de Artă- Drulă Maria, Premiu special în valoare de 300 de lei – Ela Lătărețu, S-au acordat trei mențiuni: Rap Izabela, Bivolaru Elena din Logrești și Hica Alexandra. Festivalul de muzică lăutărească autentică „Gena Bârsan” a fost organizat de Consiliul local Târgu Cărbunești, Primăria orașului Târgu Cărbuneşti şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Partenerii evenimentului au fost Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului şi Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu Cărbuneşti.
Gena Bârsan, tezaur pentru muzica lăutărească autentică
Gena Bârsan a fost o cunoscută lăutăreasă din Gorj. Este renumită pentru aparițiile sale la nunțile, botezurile, bâlciurile, hramurile, aniversările și nedeile din Gorj și Dolj, dar și cu orchestra „Taraful Gorjului”, condusă de dirijorul Nicolae Novac. Ea s-a născut în anul 1916 în orașul Târgu-Cărbunești, într-o familie de lăutari. Părinții săi, Coadă și Polina Turleanu, au fost printre primii lăutari din localitate. S-a căsătorit cu violonistul Ion Bârsan, din taraful căruia mai făcea parte basistul Nelu Petrescu, și a început să cânte cu aceștia. Între 1938-1942 cântă cu taraful soțului ei în București, la cârciuma „La Crețu” din zona Gării de Nord, unde erau vizitați de Maria Tănase și Rodica Bujor.
În martie 1949 este prima solistă angajată a orchestrei „Taraful Gorjului” din Târgu Jiu, înființată de către dirijorul Nicolae Novac, cu care efectuează mai multe înregistrări. Gena Bârsan a întreprins numeroase turnee în țară, cu Taraful Gorjului, cântând alături de artista Maria Tănase (devenită folclorist al orchestrei), dar și de alte soliste cunoscute din județ: Maria Lătărețu și Lia Bobirci. În memoria sa, anual în Târgu Cărbunești, în luna august, se desfășoară Festivalul-concurs interjudețean de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, organizat de primăria orașului. În cadrul său, se întrec cele mai bune tarafuri gorjenești, dar și cei mai buni rapsozi.
M.S.