Caseta prințesei egiptene Fawzia și două tablouri de I. Ardeleanu, donate de un gorjean Statului Român!

1593

Gest fără precedent al unui cetățean din comuna Crasna, din județul Gorj, care deține, ca moștenire de la tatăl său, fostul șef al Serviciului de Contraspionaj al Republicii Socialiste România timp de 15 ani, trei obiecte de valoare, pe care fiul le vrea în patrimoniul național. Deja, ing.Alexandru Diaconescu a făcut diligențele necesare, la începutul acestui an, și a contactat Ambasada Egiptului la București, dar și Președinția României pentru a i se permite ca bunurile respective să revină Statului Român. Cele trei obiecte, unul apărând într-o fotografie cu fostul președinte al RSR, Nicolae Ceaușescu, se află momentan în posesia moștenitorului de drept.

După decesul fostului colonel Paulian Păsărin, dar și după moartea soției sale, unicul fiu al celor doi, acum în vârstă de 42 de ani, a aflat că deține aceste obiecte de valoare, de la notarul Delia Cosor în momentul în care s-a făcut succesiunea bunurilor. În acest context, fiul a aflat despre caseta valoroasă și istoricul ei interesant. Mai exact, caseta de birou, ștanțată cu însemnele egiptene, a aparținut regelui Farouk I, care a domnit în Egipt în anii’ 40. Regele egiptean, la căsătoria fiicei sale, prințesa Fawzia a Egiptului, i-a dăruit fetei drept cadou această casetă, care este încrustată cu simbolul egiptean “acvila cu drapel”. Fiica regelui se căsătorea la 16 martie 1939 cu șahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, cel care era de fapt moștenitorul tronului Iranului. Cadoul le-a revenit ambilor soți ca simbol al bunei prietenii și înțelegeri dintre statele Egipt și Iran. Căsătoria dintre cei doi durează doar nouă ani, până în 1948, iar caseta rămâne în palatul de marmură din Iran.

Cadou de la fiica șahului
În 1973, caseta este dăruită de către fiica șahului Leila Pahlavi colonelului din Gorj, în contextul vizitei oficiale a lui Nicolae Ceaușescu în Iran. De altfel, caseta apare într-o fotografie a vremii pe o masă de protocol în jurul căreia se afla Nicolae Ceaușescu și vicepreședintele SUA, George Bush. Fotografia color a fost realizată când România a primit în anul 1983 odată cu vizita vicepreședintelui SUA, clauza Națiunii celei mai favorizate. Firul poveștii se întrerupe brusc aici, pentru că nu se mai cunosc împrejurările prin care caseta egipteană a ajuns în posesia colonelului și la Crasna.

Tablourile pictorului emigrat în comunism
Tot urmare a succesiunii, fiul fostului colonel de securitate află și de proveniența celor două tablouri în ulei pictate de I. Ardeleanu.
Ambele prezintă aspecte din natură. Tablourile, a aflat moștenitorul, ar fi fost recuperate securitatea română din America, unde au fost expuse într-un vernisaj.
Pentru recuperarea tablourilor au pledat secretarul Ripoșan al primului ministru Petru Groza, împreună cu înaltul prelat din Diaspora Americană, Viorel Trifa. Picturile au fost realizate de acest artist român, care a fugit în America în timpul regimului comunist, remarcându-se în metropola americană Los Angeles în 1972.

Diligențe începute la Primăria Crasna
Fiul colonelului a început în decembrie diligențele pentru încredințarea celor trei bunuri Statului Român, considerând tablourile, dar și caseta bunuri de patrimoniu. Gestul său a fost bine primit atât de Președinție, cât și de Ambasada Egiptului la București, știut fiind faptul că moștenitorul putea înstrăina bunurile.
“Vreau să se înțeleagă că mi-am dorit ca aceste bunuri să revină Statului Român, iar plecarea lor din județul lui Brâncuși să fie consemnată acum la 100 de ani de existență a țării noastre, România. Vreau să le mulțumesc pe această cale autorităților locale care mi-au oferit sprijinul necesar, și vorbesc aici de primarul comunei Crasna, Aurel Vamvu, dar și autorităților centrale care s-au arătat deschise la gestul meu”, a declarat încă proprietarul bunurilor Alexandru D. Păsărin. În perioada imediat următoare, bunurile vor fi ridicate și duse la Președinție, conform protocolului.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here