Case de schimb valutar, amendate de CJPC Gorj

149

Comisarii de la Protecţia Consumatorului Gorj au desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la prestarea serviciilor de schimb valutar. În cadrul acţiunii de control au fost verificaţi 9 operatori economici de pe raza judeţului care prestează astfel de servicii. Au fost aplicate două avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 23.000 de lei.

În perioada 4-8 februarie 2013 comisarii CJPC Gorj au controlat un număr de 9 operatori economici pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la prestarea serviciilor de schimb valutar în judeţul Gorj. Abaterile constatate sunt următoarele: operatorii în cauză nu informau consumatorii în scris, înainte de efectuarea operaţiunii de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului prin intermediul formularului de acceptare a tranzacţiei (conform art. 6 din Ordinul nr.632/2009) sau lipsa afişării denumirii societăţii, neafişarea programului de funcţionare. Pentru abaterile constatate operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 23.000 lei.

Consumatorul trebuie să solicite bon fiscal
Daniela Michi, şefa CJPC Gorj oferă informaţii utile pentru consumatori, în scopul evitării unor probleme la solicitarea serviciilor de schimb valutar.
“Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar sunt obligaţi să informeze consumatorul în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, ce va fi semnat de ambele părţi, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională. De asemenea informaţiile afişate în interior trebuie să fie identice ca valoare şi exprimare cu cele afişate în exterior. Iar în cazul în care, consumatorul constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal are dreptul să solicite, în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei. În exteriorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, vor fi înscrise pe un suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului şi vor include comisioanele practicate de operatorul economic care desfăşoară activităţi de schimb valutar, în cazul în care acestea există”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here