Case de cultură în paragină, la Târgu-Jiu și Motru!

1693

Unele dintre cele mai construcții ale Gorjului din ultimele decenii, casele de cultură de la Motru și Târgu-Jiu, au devenit adevărate ruine după ce în ultimii ani activitatea lor a fost stopată. După incendiul de la Colectiv care a dus la noi reguli de prevenire a incendiilor, cele două case de cultură au avut activitatea suspendată pentru că prezentau risc ridicat la producerea unor eventuale incendii. Așa se face că ambele clădiri au devenit unele „moarte” din punct de vedere al activității, iar în curând riscă să dispară și fizic la cum se prezintă în interior. Statul a alocat bani pentru salvarea lor, dar va mai curge multă apă pe Motru și Jiu până când acestea își vor căpăta strălucirea de altă dată.
Cel puțin la Motru primarul Cosmin Morega trebuie să mai facă rost de circa un milion și jumătate de euro pentru a putea reabilita și interiorul clădirii. Pentru exterior, Compania Națională de Investiții a alocat o sumă similară, iar lucrările din următoarele luni ar trebui să ducă măcar la schimbarea înfățișării exterioare a clădirii. Doar că, dacă va fi reabilitată pe exterior, casa de cultură va deveni un fel de cutie frumos ambalată, care în interior va avea o sală de spectacole complet degradată. Chiar și tavanul e în pericol de prăbușire, primarul orașului postând pe rețelele de socializare imagini cu situația tristă din interiorul casei de cultură. „Mai în glumă, mai în serios, mulți vor crede că aici e o ciupercărie, dar nu, ceea ce se vede s-a format datorită infiltrațiilor”, cam așa descrie edilul situația parchetului din sala de spectacole. Porțiuni mari din acesta sunt acoperite cu mucegai, mușchi și ciuperci, totul fiind generat de faptul că în sala de spectacole plouă mai ceva ca într-o grădină de vară aflată în aer liber.
„Tavanul va trebui refăcut complet pentru că este un real pericol. Există riscul major ca să pice acest tavan în orice moment. Pereții din sală, care sunt din material textil, nu mai sunt acum recomandați. ISU chiar interzice folosirea lor pentru că în caz de incendiu sunt, din nou, un risc major. Și ei vor trebui înlocuiți. Iar parchetul e depreciat complet. Pe pardoseală au crescut ciuperci și mucegai. Mobilierul este și el distrus, iar totul s-a întâmplat în ultimii ani, de când a fost retrasă autorizația de funcționare pe motive de nerespectare a regulilor ISU la incendii. Mai avem nevoie de bani mulți pentru a face din nou funcțională această clădire, dar eu trag speranță că vom găsi finanțarea în perioada următoare. Important este că va fi complet reabilitat și modernizat exteriorul clădirii și, măcar așa, vom stopa procesul de degradare a acesteia. Sus, la etaj, am reabilitat o sală în toamna anului trecut pentru că nu aveam unde ține festivitatea de depunere a jurământului în calitate de primar. Peste iarnă și acea sală s-a degradat complet, iar acum curge apă din tavan, la propriu”, a spus Cosmin Morega. Cei care au lucrat aici decenii la rând sunt uimiți să vadă cum clădirea care era mândria orașului a devenit acum o ruină. Atunci când plouă afară, în sala de spectacole apa se strânge în cantitate mare din cauza crăpăturilor din tavan și nimeni nu înțelege cum de s-a putut întâmpla așa ceva. Profesorul Gheorghe Feraru este unul dintre veteranii instituției, prin mâinile sale trecând sute de copii de-a lungul anilor.
Acum el privește cu tristețe în jur, mai ales că în interiorul clădirii nu mai este permisă nicio activitate. „Ce activitate era aici pe vremuri e greu de descris în cuvinte. Când era Florin Piersic pe scenă sau Arșinel cu Stela Popescu se spărgeau geamurile de câtă lumea venea să îi vadă. Atunci era activitatea, se scoteau bani din aceste activități, pe când acum totul e un dezastru. Nu se poate așa ceva. Nu mi-am imaginat vreodată că o asemenea clădire importantă va deveni o ruină. Tragem speranțe acum că domnul primar va reuși să repună lucrurile în făgașul lor normal, dar e mult de lucru”, spune profesorul din Motru. La Târgu-Jiu lucrurile nu sunt cu mult diferite. Din fericire, Compania Națională de Investiții a alocat pentru Casa de Cultură a Sindicatelor circa 4,5 milioane de euro cu care clădirea să fie reabilitată complet. Adică și la interior și la exterior.
Problema este că, până încep lucrările, procesul de degradare continuă. În sala în care în trecut nu doar mari artiști veneau și țineau spectacole, dar până și politicienii își desfășurau aici diferitele ședințe importante cu importanți lideri de la București, acum s-a format o mare gaură în tavan, iar pe scaune plouă. Pare incredibil, dar situația e mai mult decât revoltătoare. Primarul Marcel Romanescu reamintește că municipalitatea a făcut eforturi mari pentru a cumpăra această clădire tocmai în vederea reabilitării ei, edilul dând asigurări că anul viitor pe vremea aceasta imaginile de acum vor fi doar amintiri triste. „Peste un an de zile vom avea o casă de cultură funcțională și cu o capacitate mai mare. De la 500 de locuri câte au fost până acum vom avea 700 de locuri, iar scena va fi una ultramodernă. Dacă nu am fi primit finanțarea aceasta în regim de maximă urgență vreau să vă spun că în 3-4 ani clădirea era o adevărată ruină. Expertiza tehnică ne arată că măcar stâlpii și cadrele de susținere sunt neafectați și asta va face ca procesul de reabilitare și modernizare să se deruleze mai repede”, a explicat Romanescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here