Case crăpate la Roşia de Amaradia după o alunecare de teren

1546

Alunecarea de teren de la sfârșitul săptămânii trecute de la Ruget le dă bătăi de cap nu doar autorităților locale din Roșia de Amaradia, ci și localnicilor, care încep să își vadă casele crăpate. Situația seamănă cu cea a vecinilor de peste deal, de la Seciurile, deși deal e prea mult spus pentru că dealul s-a scufundat și a dispărut din peisaj, alunecarea de teren fiind acum la câteva sute de metri de locuințe, dar și de bazinul cu apă din care este alimentată localitatea. Autoritățile au instalat pe arborii din pădure afișe prin care le interzic localnicilor accesul în zonă, dat fiind că terenul o poate lua oricând la vale cu oricine calcă pe acolo. Iar de aici până la locuințe nu mai e mult de mers, amploarea alunecării de teren băgând spaima în localnici.

Oamenii din Ruget stau cu teamă în casele lor, mai ales după ce locuințele au început să le crape. Au mai pățit așa ceva și în trecut, dar acum lucrurile par mai „serioase” ca niciodată, spaima sătenilor fiind cu atât mai mare cu cât știu că alunecarea de teren nu e departe de ei. Familia Militaru, de exemplu, și-a reparat casa în primăvară ultima dată, dar găurile înfundate atunci au reapărut acum la o dimensiune mai mare. Oamenii au turnat beton pe lângă temelie, au consolidat fundația, au întărit zidurile pe interior și exterior cu plasă, iar acum se uită neputincioși la găurile ce le-au apărut prin pereți și, evident, se gândesc la ce poate fi mai rău, mai ales că nu văd o soluție salvatoare la problema lor.
„Crapă casele mereu, mai ales după ce am văzut ce hău s-a făcut acolo în pădure, la marginea satului. Aici la ginerele meu casa asta e terminată. Cred că e a treia oară când crapă, deși vedeți că a pus și plasă pe zidurile interioare, ca să le întărească. A avut înainte o gaură în podea chiar după ce pusese gresie. A umplut cu beton acolo și tot degeaba. La ziduri însă sunt cele mai mari probleme. 20140811_123938_AndroidAu crăpat de jur împrejurul tavanului peste tot și a luat-o crăpătura și pe la ușă în jos.  O repari odată, de două ori, dar cât să mai și repari. Acum eu am rămas cu nepoții acasă și ei, părinții, sunt la munte să adune ciuperci și fructe de pădure că locuri de muncă pe aici nu avem, iar bani ne trebuie, că trebuie reparată casa în primul rând”, spune mama lui Constantin Militaru. În aceeași curte familia mai are o casă, renovată și ea vara aceasta. Cimentul turnat pe lângă fundație a început deja să se distanțeze, iar oamenii se roagă să nu aibă din nou probleme.
Dealul care s-a scufundat la sfârșitul săptămânii trecute fusese pe jumătate exploatat de rezervele de cărbune, dar fosta carieră minieră de aici s-a închis, iar autoritățile locale spun că reprezentanții minei nu au luat măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme. Dealul era „tăiat” pe jumătate, iar după ploile abundente de la începutul lunii a alunecat, prăbușirea lui dând naștere unei gropi adânci de 150 de metri. Prăpastia s-a format pe locul unde până mai ieri era un drum care ducea din sat spre terenurile pe care le aveau localnici la marginea Rugetului. Drumul e acum pe fundul prăpastiei și nimeni nu mai poate trece pe acolo, în tot acest timp alunecarea de teren continuând să fie activă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.