Casa protopopului, monument istoric cu termopane

374

deschidere● “S-a încercat pe cale amiabilă rezolvarea conflictului cu proprietăţile.(..) Proprietarul nu are aviz pentru instalarea termopanelor.(..) proprietarul ar trebui amendat” , directorul Direcţiei de Cultură, Pompiliu Ciolacu Jr.

Un imobil, monument istoric, situat tocmai pe axa Brâncuşi, în municipiul Târgu-Jiu, a suferit, în ultimul timp, anumite modificări, fără ca responsabilii de la Cultură, să mişte un deget pentru a-i sancţiona pe cei vinovaţi. Casa de secol XVIII a ajuns astfel să fie îmbunătăţită cu nişte geamuri termopan, asta în condiţiile în care o clădire de această importanţă nu are voie să sufere modificări, fără avizul instituţiilor de cultură. Cu toate acestea, în buricul Târgului, în zona care îşi leagă numele de marele artist Constantin Brâncuşi, chiciul şi nepăsarea îşi dau mâna pentru a demonstra, încă o dată, cât de mult ne pasă de patrimoniu.

Picture 023Ţinând pasul cu progresul, unele imobile, monumente istorice din Târgu-Jiu, sunt “înfrumuseţate” după ureche, tocmai cu termopane. Că doar avem şi noi case cu o bogată istorie, dar se pare că nu prea ştim ce să facem cu ele! Este cazul unei case aflată pe axa “Constantin Brâncuşi”, în stânga Bisericii Sfinţii Apostoli “Petru şi Pavel”, la numărul 9. La prima vedere, casa nu prezintă nimic ieşit din comun, asta până te apropii de ea şi vezi plăcuţa pe care scrie “monument istoric” şi observi geamurile din termopan de la etaj.

Casa popii, monument de nepăsare

Casa este datată din secolul al XVIII-lea şi a aparţinut protopopului Andrei Scheverofilox. După ce a schimbat mai mulţi proprietari, care nu au adus nicio îmbunătăţire imobilului, casa a intrat în 1991 pe lista de clădiri propuse ca monumente istorice, dar nu a primit o catalogare oficială până în 2004. Atunci, o comisie de la Bucureşti a înregistrat-o drept monument istoric, de categoria B(n.r. monument istoric de interes local), cu numărul de identificare GJ.II-m-B-09166. Acum, imobilul “adăposteşte” însă o firmă de asigurări şi, exceptând termopanele, se află într-o stare destul de proastă.

,,Arhitectul” cu termopane, ţinut la secret

Problema este că, la un moment dat, casa – monument istoric – a fost echipată cu termopane chiar de către unul din proprietarii săi, numele responsabililor rămânând încă un mister. Am încercat să îl elucidăm şi ne-am adresat directorului de la Cultură, Pompiliu Ciolacu Jr., autoritatea în măsură să ofere explicaţii pe acest subiect. Directorul realizează însă, abia acum, că nu s-au luat măsuri în legătură cu proprietarii care şi-au permis să îşi pună amprenta pe clădirea monument istoric. Promite, constrâns de împrejurări, că va lua măsuri. “Voi trimite un control al poliţiei de patrimoniu pe toată axa Brâncuşi”, dă asigurări directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Pompiliu Ciolacu Jr.

Ciolacu a aruncat pisica..

ciolacu jrConform Legii monumentelor istorice, orice modificare adusă unei clădiri de această natură, care nu respectă stilul arhitectural şi estetica originală, este ilegală. Proprietarul actual al clădirii, care rămâne tot în umbră, a primit, odată cu numirea clădirii ca monument istoric, şi nişte obligaţii de folosinţă, explică Ciolacu. “Actualul proprietar ar trebui amendat”, spune apoi directorul de la Cultură, arătând însă cu degetul în altă parte. Paradoxal, Cultura deplânge abia acum starea deplorabilă în care se află clădirea. Responsabilii instituţiei se scuză chiar menţionând că s-ar fi încercat o discuţie cu proprietarii de case, monumente istorice, pe această temă. Se dă vina însă pe jungla legislativă, care ar descuraja de fiecare dată orice demers. “S-a încercat pe cale amiabilă rezolvarea conflictului cu proprietăţile.(..) Proprietarul acestei clădiri nu are aviz pentru instalarea termopanelor”, explică Ciolacu.

Proprietarii văd numai avantajele

Se pare că proprietarii de case, monumente istorice, au anumite avantaje pentru că deţin aceste imobile. Este vorba despre scutirea de impozite şi anumite credite pentru renovarea imobilului. Evitând orice speculaţie pe acest subiect, nu putem totuşi să nu ne întrebăm: ,,Unde s-au dus banii primiţi pentru renovarea acestui monument istoric?”. Ne dăm singuri un răspuns: ,,Unde altundeva decât pentru instalarea termopanelor!?” Situaţia monumentelor istorice este delicată, având în vedere faptul că înainte de 2001, înregistrarea acestora nu se făcea după nişte legi clare sau o documentare riguroasă. “A fost de fapt o listă de clasare făcută de o comisie care nu a beneficiat de legislaţia de acum”, încheie directorul de la cultură.

Silviu Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here