Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”, uitată de turişti

396

DSC01315La aproape un secol de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, puţini mai sunt cei care trec pragul casei memoriale a acesteia. Cu excepţia copiilor şi a elevilor, nimeni nu mai pare interesat de acest obiectiv turistic, numărul turiştilor care vin să viziteze imobilul în care s-a născut şi trăit eroina de la Jiu fiind din ce în ce mai mic.

Situată pe bulevardul cu acelaşi nume din Târgu-Jiu, casa Ecaterinei Teodoroiu a fost construită în anul 1884, fapt dovedit şi de inscripţia descoperită pe o grindă de lemn cu ocazia restaurării casei din 1959: „Casa făcută 1884, 26 august”. În anul 1938 casa, formată din două camere, camera cu vatră şi cea de dormit, a devenit Casă Memorială, din dorinţa autorităţilor de atunci de „a păstra vie în conştiinţa noilor generaţii amintirea eroinei de la Jiu”. Deşi transformată în Casă Memorială, aceasta a fost locuită de membrii familiei până în anul 1945. Astăzi, în cele două camere ale casei pot fi admirate o serie de exponate memorialistice: medalii, cărţi, fotografii personale sau scrisori ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu, precum şi obiecte de uz casnic folosite de familia eroinei de-a lungul timpului: o masă şi scaune ţărăneşti, vase ceramice, o laviţă, un pat etc. Din păcate, casa eroinei de la Jiu, pare să nu mai stârnească interesul turiştilor, foarte puţini fiind cei care îi mai trec pragul. „Din nefericire nu mulţi sunt cei care trec pragul Casei Memoriale. Ceva mai mulţi vizitatori înregistrăm în jurul datei de 14 ianuarie, ziua de naştere a Ecaterinei Teodoroiu, de Ziua Eroilor. În general sunt copii, veniţi în excursii din alte judeţe, dar şi elevi ai şcolilor din oraş sau împrejurimi”, ne-a declarat strănepoata Ecaterinei, Sabina Lupu, cea care de mai bine de 25 de ani îi primeşte cu braţele deschise pe cei care vin să viziteze casa în care a copilărit Cătălina, cum i se mai spunea Ecaterinei Teodoroiu.

Cătălina, eroina de la Jiu

Ecaterina Teodoroiu s-a ridicat din rândul ţărănimii, dintr-o familie numeroasă, părinţii muncind din greu pe moşia boierului Pleniceanu, la Vădeni. De mică, Ecaterina, sau Cătălina, aşa cum i se spunea, a avut o dorinţă nestăvilită, aceea de a învăţa carte. După ce a urmat primele două clase în satul natal şi apoi gimnaziul la Târgu-Jiu, Ecaterina a continuat studiile la Bucureşti. Când România a intrat în război, Ecaterina s-a reîntors la Târgu-Jiu, acordând îngrijiri răniţilor printre care şi fratelui său, Nicolae. După moartea acestuia a participat activ pe front la lupte. Rănită pe front şi-a reluat însă locul în luptă şi a fost avansată la gradul de sublocotenent. La 22 august 1917 în timp ce îşi îmbărbăta plutonul cu vorbele „Înainte băieţi, înainte!”, a fost lovită mortal de două gloanţe. Trupul neînsufleţit a fost transportat la postul de comandă iar a doua zi a fost înmormântat cu paradă militară într-o poiană din Zăbrăuţi, pe valea pârâului Glod, lângă un alt gorjean, mort cu o zi înainte. Rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse la Târgu-Jiu peste câţiva ani în 1921 şi înmormântate în centrul oraşului unde, în 1936, se va ridica un mausoleu ce are reprezentat în basorelief, pe cele patru laturi, scene din viata şi activitatea militară a eroinei, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here