Casa lui Tudor Vladimirescu, vizitată de sute de turişti

413

casa tudor (1)Peste 600 de vizitatori au trecut, anul acesta, pragul Casei Memoriale Tudor Vladimirescu. Inaugurată, la 1932, la Vladimir, prin eforturile Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, casa memorială se află în patrimoniul Muzeului Judeţean şi, faţă de alte monumente istorice, se află într-o stare chiar bună.

Dacă treci pragul porţii de la Vladimir, de la Casa Memorială Tudor Vladimirescu, în faţa ochilor îţi apare o clădire mică, de lemn, cu pridvor şi două camere, simplă dar frumoasă tocmai prin simplitatea ei. Îţi ţine calea o doamnă, Angela Băcanu Vladimirescu, care începe să îţi spună istoria celui care i-a condus pe panduri la luptă. Casa memorială a fost inaugurată în anul 1932 cu ajutorul Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, condusă de către Arethia Tătărescu. Casa încă se mai află într-o stare bună. ”Am acoperit poarta de la intrare, de curând, dar se află într-o stare chiar bună, nu este degradată ca alte case memoriale. Este deschisă în fiecare zi, în afară de luni, între orele 09.00 şi 19.00. Oricum, supraveghetoarea locuieşte chiar lângă, astfel că poate răspunde oricând solicitărilor turiştilor de a vizita casa”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Cărţi poştale cu Tudor

În prezent, la casa memorială lucrează doar o angajată pe un post de supraveghetor, cu studii medii. Deşi este plătită doar cu puţin peste 500 de lei, Angela Băcanu Vladimirescu prestează şi munca unui ghid, oferind amănunte despre clădire tuturor turiştilor care îi calcă pragul.

În cadrul acestui punct de interes turistic există şi o consignaţie unde se vând diferite suveniruri, cum sunt diferite cărţi poştale, pliante. “Până acum au fost acolo în jur de 600-700 de vizitatori de toate felurile şi de toate vârstele, elevi, adulţi, turişti, grupuri etc”, a mai spus Hortopan.

Casa memorială de la Vladimir nu este singurul monument care aminteşte de personalitatea lui Tudor Vladimirescu. În memoria acestuia este ridicat, în anul 1900, un monument, la Târgu-Jiu, de către sculptorul Constantin Bălăcescu. De-a lungul timpului au mai fost ridicate monumente la Cerneţi-Craiova, Bucureşti şi localitatea gorjeană Padeş. De asemenea, au fost sculptate două busturi ale lui Tudor Vladimirescu, unul dintre ele fiind amplasat în curtea casei memoriale, fiind realizat de către sculptorul gorjean Vasile Blendea.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here