Casa Gănescu trece de Ministerul Culturii

295

Consilierii judeţeni au votat, vineri, în cadrul şedinţei ordinare, un proiect de hotărâre privind transmiterea Casei Gănescu din domeniul public al judeţului Gorj în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Culturii, urmând ca în respectiva locaţie să fie amenajat Muzeul Naţional “Constantin Brâncuşi”.

Preşedintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a precizat, la finalul şedinţei, că hotărârea, votată în unanimitate, va fi transmisă de îndată către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Potrivit proiectului, solicitarea privind funcţionarea Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu în Casa Barbu Gănescu este justificată prin faptul că în acest imobil a locuit, în anii 1937-1938, sculptorul Constantin Brâncuşi, în perioada realizării operelor care constituie Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.
În această locaţie, Brâncuşi şi-a amenajat atelierul unde făcea schiţele şi se consulta cu inginerii, în privinţa realizării operelor. Mai mult decât atât, aleile din curtea Casei Gânescu au fost gândite şi trasate de Constantin Brâncuşi, aici existând şi în prezent, obiecte aduse de marele artist, printre care pietre de diverse forme, pe care artistul le-a gândit ca fiind mese de grădină. Pe lângă aceste piese, în curtea Casei Gănescu se află o masă de piatră asemănătoare cu Masa Tăcerii, realizată de Constantin Brâncuşi, în perioada în care artistul lucra la realizarea ansamblului. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în 15 iulie 2015 decretul pentru promulgarea legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here