Casa „Gănescu”, în proiectul pentru Muzeul „Constantin Brâncuşi”

334

Vineri, 12 februarie 2016, la sediul Consiliului Judeţean Gorj a avut loc o întâlnire de lucru între preşedintele CJ Gorj – Ion Călinoiu şi Dragoş Neamu – consilier pentru Muzee şi Industrii culturale şi creative în cadrul Ministerului Culturii. Întâlnirea a avut drept temă înfiinţarea, la Târgu-Jiu, a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, în baza Legii nr. 199/2015. Potrivit Biroului de presă al Consiliului Judeţean, procesul de realizare a Muzeului „Constantin Brâncuşi” a fost demarat, iar Casa „Barbu Gănescu” va fi parte componentă a proiectului.

Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Gorj au conlucrat încă din etapa de emitere şi aprobare a actului normativ ce prevede înfiinţarea la Târgu-Jiu a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, în momentul de faţă aflându-se în faza de selectare a variantei optime pentru realizarea obiectivului de investiţie.
În cadrul primelor discuţii s-a stabilit metodologia comună de lucru pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” la Târgu-Jiu, pornind de la deschiderea totală faţă de orice soluţie de lucru luată în considerare de echipa proiectului. S-a evidenţiat necesitatea identificării surselor de finanţare, precum şi posibilele negocieri cu cei interesaţi să investească sau să contribuie la realizarea muzeului, în regim de parteneriat public-privat. „S-a convenit că o astfel de instituţie muzeală nu poate fi realizată oricum, doar pentru a bifa o lege, fiind necesare investiţii umane şi financiare foarte mari, în aşa fel încât aceasta să fie adaptată tendinţelor secolului XXI. Conform specialiştilor din domeniul muzeal, investiţia nu se poate realiza în câteva luni, deoarece implică, pe termen mediu, un proces intens de planificare şi de conceptualizare; Legea 199/2015 nu prevede un termen de finalizare”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Consiliului Judeţean Gorj.
În acest sens, procesul de realizare a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” a fost demarat, iar imobilul Casa „Barbu Gănescu” va fi parte componentă a proiectului, după cum se precizează în comunicatul de presă menţionat.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here