Casa Gănescu devine Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

311

Casa „Barbu Gănescu“, de lângă Palatul Administrativ din Târgu-Jiu, devine Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, după cum confirmă Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Amenajarea acestui muzeu în municipiul nostru a fost aprobată de către Parlament.

Autorităţile județene au transmis Ministerului Culturii două propuneri de imobile în care ar putea funcţiona Muzeul „Brâncuşi“. Una dintre clădiri este Casa de oaspeţi „Barbu Gănescu“, monument istoric aflat în Patrimoniul Naţional, iar cealaltă este Muzeul de Artă din Parcul Central, fosta casă a lui Nicolae Ceauşescu, cum este cunoscută gorjenilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este sigur că Ministerul Culturii va opta pentru Casa „Gănescu“, însă răspunsul oficial urmează să fie transmis oficialităților. „Aşteptăm un răspuns săptămâna aceasta. Din câte am discutat la Ministerul Culturii, Muzeul Naţional «Constantin Brâncuşi» va funcţiona în Casa «Barbu Gănescu». Mai este de efectuat evaluarea tehnică, dar avem semnale că decizia va fi în sensul acesta. Este bine că vom putea pune în valoare acest imobil care are o încărcătură istorică şi este legat la propriu de sculptorul Constantin Brâncuşi“, a spus Cosmin Popescu.
De precizat că în Casa „Barbu Gănescu“ a locuit chiar sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938, în care s-a aflat la Târgu-Jiu pentru realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale şi judeţene insistă ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ să fie amenajat în casa de oaspeţi a judeţului.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here