Casa de Pensii respinge cererile de pensionare ale minerilor! Deputatul Pecingină: Soluția noastră e viabilă!

5432

Minerilor și energeticienilor le-a fost spulberată și ultima fărâmă de speranță că s-ar putea pensiona după împlinirea vârstei de 52 de ani, dacă au muncit 30 de ani, din care 25 de ani în carierele miniere sau termocentrale, așa cum prevede Legea 197/2021, după ce și Casa Județeană de Pensii Gorj a respins cererea de pensionare a unui salariat al Complexului Energetic Oltenia. În timp ce oamenii sunt la limita răbdării, după ce politicienii le-au vândut iluzii, iar acum le promit alte reglementări care să-i includă, mai exact un ordin al Casei Naționale de Pensii care să îndrepte legea (!?), deputatul liberal Gheorghe Pecingină afirmă că această soluție e una viabilă.

La 53 de ani și după 32 munciți în carieră minieră, Ion Racoceanu, salariat al Carierei Jilț Sud, și-a încercat ,,norocul”, în luna august, la scurt timp după ce a intrat în vigoare Legea 197/2021, și a depus cerere de pensionare la Casa de Pensii Gorj. Ion Racoceanu a muncit 11 ani ca lăcătuș mecanic și de 21 de ani este excavatorist, iar politicienii și sindicaliștii care au fluturat legea spuneau că salariații din cariere și termocentrale vor ieși la pensie la 52 de ani, dacă au 30 de ani munciți, din care 25 de ani ca miner sau energetician. În urmă cu o săptămână, pe 30 septembrie, Casa de Pensii Gorj i-a respins cererea pentru că ,,nu îndeplinește condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare: vârsta de pensionare redusă datorită stagiului realizat în condiții deosebite și legilor speciale nu poate fi mai mică decât vârstele prevăzute de lege”, se arată în decizia Casei de Pensii.
Practic, omul a acumulat un stagiu total de cotizare de 42 de ani, 3 luni și 13 zile, fiind adăugați cei 10 ani de condiții deosebite, însă insuficient pentru a se pensiona, potrivit Casei de Pensii. Cu doar câteva zile în urmă, liberalii le-au propus liderilor sindicatelor din CEO că Legea 197/2021 privind pensionarea anticipată a minerilor și electricienilor va opera și pentru trecut, după ce președintele Casei Naționale de Pensii va emite un ordin în acest sens. Concret, propunerea vizează asimilarea condițiilor deosebite cu condiții speciale s-ar putea face până în anul 2001, pentru salariații care erau încadrați în condiții deosebite. Până în urmă cu zece ani, încadrarea în grupa I și grupa a II-a de muncă nu se făcea pe baza măsurătorilor privind încadrarea în condițiile de muncă, astfel că toți salariații din minerit și energie care au muncit în acea perioadă, inclusiv TESA, vor câștiga câte șase luni la perioada de pensionare, pentru fiecare an lucrat. După 2001, până în prezent, fiecare va rămâne cu grupa de muncă pe care a fost încadrat, adică minerii cu condiții deosebite, energeticienii din termocentrala Rovinari, cei care și-au recâștigat grupa în 2009, în aceleași condiții, iar cei din termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II, condiții normale.
Este imposibil ca o lege să fie completată printr-un ordin al șefului Casei Naționale de Pensii, însă deputatul liberal Pecingină a susținut, public, miercuri, la un post local de radio că, indiferent dacă e vorba de un ordin sau o ordonanță, trebuie să fie inițiate de Ministerul Muncii, iar soluția propusă liderilor sindicali e una ,,viabilă”.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.