Cartuşe de 24.000 de lei, valoarea lipsei depistate de Garda Financiară Gorj la UM Sadu

399

Peste 100.000 de cartuşe şi gloanţe lipsesc din gestiunea Uzinei Mecanice (UM) Sadu, fapt descoperit în urma unor verificări ale comisarilor Gărzii Financiare Gorj, se arată în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul în care a fost trimis în judecată Lori Boian, administratorul special al fabricii de armament.

Potrivit sursei citate, paguba se ridică la aproximativ 24.000 de lei. “În urma verificării efectuate de Garda Financiară – Secţia Gorj, verificare dispusă în cursul urmăririi penale, a fost constatată la Atelierul nr. 35 din cadrul Secţiei pirotehnice, o lipsă la următoarele produse: tub cartuş 1138 calibrul 7,62 mm – 42.323 bucăţi, în valoare de 10.157,52 lei, tub cartuş 2626 calibrul 9 mm – 27.221 bucăţi, în valoare de 7.621,88 lei, glonţ produs 2626 calibrul 9 mm – 38.045 bucăţi, în valoare de 6.087,20 lei. Lipsa în gestiune s-a ridicat la suma de 23.866,60 lei”, se arată în rechizitoriu. Totodată, pulberea care provenea din dezafectarea muniţiei folosite, introdusă din nou în producţie, nu a fost înregistrată în evidenţa tehnico-operativă. “În urma verificării consumului de pulbere din perioada 1-11 februarie 2011, precum şi a producţiei de muniţie, a rezultat că s-au aflat în execuţie un număr de 4 comenzi, fiind executat un număr de 1.495.350 bucăţi produse pentru care trebuiau folosite, potrivit specificaţiilor, 2853,45 kilograme pulbere. Din evidenţele contabile rezultă că s-au utilizat numai 542,60 kilograme pulbere, diferenţa de 2310,85 kilograme fiind rezultatul neîntocmirii şi neînregistrării bonurilor de consum de pulbere”, se mai precizează în rechizitoriu.

Disjungerea dosarului
În ceea ce priveşte sesizarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj cu privire la utilizarea pulberilor provenite din delaborări în procesul de producţie, precum şi sesizarea Gărzii Financiare cu privire la lipsa unor materiale, procurorii Parchetului Judeţean au dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pentru continuarea cercetărilor faţă de Boian Gheorghe Lori (fost director al UM Sadu, în prezent director adjunct al Romarm n.r.), Boncu Ion şi Cojei Ion Daniel sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni.
În 16 mai 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi, printre care şi fostul director general, în dosarul penal privind sustragerile de muniţie, produse pirotehnice şi substanţe toxice periculoase, din cadrul UM Sadu, în scopul comercializării.
Dintre cei zece învinuiţi, muncitorul Ion Băltăţoiu se află şi în acest moment după gratii, el fiind cel care a încercat să îi vândă unui poliţist sub acoperire muniţie, având la vânzare şi o substanţă toxică, ceilalţi fiind cercetaţi în stare de libertate. În acelaşi dosar a fost audiat de procurorii gorjeni şi directorul general al Romarm, Dan Tache, în calitate de martor, cu privire la rezerva de mobilizare din cadrul UM Sadu.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here