”Cărți vii” la bibliotecă

672

Cei care au trecut ieri pragul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj au avut, pentru câteva ceasuri, acces la o ”bibliotecă vie”, una care le-a oferit ocazia de a afla informații importante despre diverse profesii.

Acțiunea s-a adresat în special elevilor de liceu și a avut ca scop tocmai consolidarea cunoștințelor acestora despre anumite profesii. Nu este prima dată când se recurge la o astfel de metodă pentru informarea tinerilor, dar de data asta cei vizați au fost mult mai interesați. ”Proiectul se numește ”Cartea vie a profesiilor” și se adresează în mod special tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Scopul acestui proiect este de consolidare a cunoștințelor despre anumite profesii. Avem invitați speciali profesioniști din anumite categorii de profesii.

5Metoda pe care o folosim este o metodă de educație non-formală; această metodă ne ajută și pe noi, dar și pe ei în primul rând, să cunoască mai bine cărțile, să dialogheze și să cunoască povestea din spatele fiecărei profesii. Noi am încercat (…) acum vreo doi ani această metodă, am mai probat-o, dar nu au venit în număr atât de mare. Chiar este o surpriză”, a declarat Roxana Ungureanu, coordonatorul proiectului.

1Catalogul de cărți
Elevii care au participat la acțiune au putut opta pentru mai multe ”cărți”, fiecare dintre ele vorbind despre o altă profesie: actor, avocat, bibliotecar, blogger sau inginer – om politic, jurnalist – romantic, pompier, profesor, psiholog și salvator montan. Despre ce înseamnă a fi blogger, de exemplu, a vorbit Lucian Dobroiu. ”Sunt IT-ist în cadrul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj și, pe lângă activitatea de blogger, sunt și administrator de rețea, mă ocup de partea tehnică în cadrul bibliotecii. Mi s-au adresat întrebări legate strict de partea profesională, cum ar fi să creezi un blog, ce impact are un blog asupra societății, ce poți să promovezi cu ajutorul unui blog, niște întrebări foarte bune, precum și unele întrebări care nu au neapărat legătură cu această parte tehnică, adică ce altceva mai fac, ce alte hobby-uri am”, a spus acesta. În rolul ”cărților-vii” au mai intrat: Mădălina Ciobănuc (actriță), Camelia Băluțoiu (avocat), Dana Cherecheș (bibliotecar), Marius Vlaicu (inginer – om politic), Viorel Surdoiu (jurnalist – romantic), Ion Ștefănescu (pompier), Mirela Ștefănescu (profesor), Adelin Ungureanu (psiholog) și Carlos Tașcău (salvator montan). Fiecare dintre aceștia au vorbit cu tinerii care i-au ”împrumutat” despre profesia pe care o practică, prejudecățile legate de aceasta, avantajele și dezavantajele ei, împărtășind din prețioasa lor experiență profesională.

4Reguli de utilizare
Ca orice bibliotecă, și aceasta a avut câteva reguli de utilizare. De exemplu, cărțile puteau fi împrumutate doar pentru 10 minute și trebuiau returnate la timp. O carte putea fi rezervată în avans, însă numai la fața locului. O altă regulă preciza că există ”posibilitatea părăsirii conversației de către carte dacă aceasta simte că cititorul o tratează într-un mod total nepotrivit sau îi rănește demnitatea”. De asemenea, cititorii trebuiau să returneze cărțile în aceeași stare fizică și mentală în care au fost împrumutate. ”Este interzis să aduci daune cărții; cititorul este responsabil pentru păstrarea cărții în condițiile în care a primit-o”, se preciza în regulament.

6Elevii, încântați de proiect
Acțiunea s-a bucurat de o popularitate destul de mare în rândul tinerilor, foarte mulți dintre aceștia profitând de ocazia pentru a afla mai multe despre profesia pe care doresc să o practice în viitor și dacă aceasta li se potrivește sau nu. ”Această acțiune mi se pare foarte bună din punct de vedere educațional și ne ajută pentru a afla mai multe despre diverse profesii. Am fost interesat de profesiile de pompier și de salvator montan. Am aflat lucruri noi despre echipament, despre pericole, despre avantaje, dezavantaje”, a spus unul dintre elevii care au luat parte la proiect.

3 O altă elevă a spus: ”Acțiunea este una foarte interesantă. Ne ajută și pe noi în luarea unor decizii, poate aflăm mai multe, ne răzgândim, avem mai multe opțiuni. Am fost interesată de profesia de psiholog. Am aflat că este o meserie foarte interesantă; găsim o diversitate de oameni în această meserie și mie una îmi place să interacționez cu lumea, să-i ajut. Chiar mi-a acoperit anumite informații, mi-a dat în plus, m-a ajutat”.
Acțiunea s-a derulat între orele 11.00 și 16.00.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.