Cartea săptămânii – Vagabondul milionar

444
carteCitiţi povestea Vagabondului milionar şi veţi intra într-un Bombay trist, populat de orfani, hoţi de stradă, mafioţi, ucigaşi plătiţi, pisicuţe de companie, religii diverse, poveşti de viaţă, prostituate, prezentatori TV, poveşti despre Taj Maahal, sărăntoci ajunşi în lumina reflectoarelor, cerşetori, copii care iau lecţii de la cântăreţi profesionisti, jafuri pe tren, bani pierduţi, bani câştigaţi, eroi de război, poliţişti corupţi, avocate care te salvează de la tortură, dragoste în infern, şi multe, multe păcate, însă şi multe vise mici, dar, mai mult decât posibile. Un orfan în vârstă de 18 ani,care nici măcar nu ştie să citească, ajunge să participe la concursul „Vrei sa fii miliardar?”, dar nu pentru a câştiga banii, ci pentru a-şi dovedi dragostea faţă de iubita sa din copilărie, o fană a acestui show de televiziune.

Pas cu pas, el răspunde la toate întrebările până ajunge în etapa finală, moment în care poliţia îl arestează, suspectându-l că trişează, pentru că nimeni nu înţelege cum poate ajunge un copil al străzii, analfabet, să cunoască toate răspunsurile emisiunii. Cum poate un vagabond să ştie atât de multe lucruri? Este un geniu? Are noroc? Sau este vorba de destin?

Torturat de politie, e nevoit să-şi demonstreze nevinovăţia, istorisind povestea vieţii lui din mahala, unde a crescut alături de fratele său, după ce mama lor a fost ucisă.
Fiecare capitol al cărţii ascunde răspunsul la una din întrebările jocului. Povesteşte episoade din viaţa lui din Bombay, Delhi şi Agra şi cum fiecare întâmplare l-a ajutat să găsească răspunsul corect la întrebarile ce i-au fost puse. Nu este vorba despre cultură generală, ci despre amintiri. Fiecare întrebare din concurs îi trezeşte câte o amintire din viaţa sa de până atunci: moartea mamei sale, întâlnirea cu actorul său preferat, prima fată de care s-a îndrăgostit şi pe care a pierdut-o, ea fiind şi motivul pentru care a venit la acest concurs, sperând că va fi văzut la televizor şi aceasta se va întoarce.
Douăsprezece întrebări, ca să câştigi un răspuns. Douăsprezece întrebări, ca să repovesteşti o viaţă.
Cartea are de toate: prezenţa sărăciei, obsesia bogăţiei, eroi orfani, fratele mai mare cel protector, iubire pierdută, regăsită şi salvată, gangsteri, amărăciune şi triumf.
Romanul în orginal se numeşte “Q&A”, de la question & answer (întrebare şi răspuns).Traducerea titlului cărţii apărute în România s-a făcut după numele filmului (”Slumdog Millionaire – “Vagabondul milionar”).
Slumdog Millionaire, ecranizarea cărţii, a cucerit lumea, devenind filmul anului 2008. După adjudecarea Globurilor de Aur şi a premiilor Bafta, a urmat asaltul la Oscar, unde a adunat 8 premii.
„Pasul rapid, limpezimea şi uşurinţa cu care curge vă vor face să nu lăsaţi această carte din mână…se citeşte pe nerăsuflate… pendulează între farsă, melodramă şi basm” – You Magazine
Alexandra Apostol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here