Cartea „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”, lansată pe 7 noiembrie

369

brozbaScriitorul Dorin Brozbă a finalizat cartea „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu” şi a găsit fondurile necesare pentru tipărirea acesteia. Astfel, lansarea oficială a cărţii-document dedicată „privighetoarei neamului românesc” va avea loc pe 7 noiembrie, la Muzeul Judeţean Gorj, cu ocazia Centenarului Maria Lătăreţu.

Atât suflet şi trudă a pus Dorin Brozbă în realizarea cărţii „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu” încât nici un preţ material nu ar putea răsplăti eforturile scriitorului de a pregăti lucrarea document şi a o lansa chiar pe 7 noiembrie 2011, când, „privighetoarea noastră nepereche va împlini vârsta de 100 de ani”, după cum declară însuşi scriitorul Brozbă.

Pentru realizarea cărţii „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”, autorul Dorin Brozbă a început documentarea cu ani în urmă. Nu i-a fost deloc uşor, mai ales că totul a fost făcut pe cont propriu. Sponsorii au întârziat să apară. Cu toate acestea, publicistul şi-a dorit cu ardoare ca anul acesta, de Centenar Maria Lătăreţu, cartea să fie lansată, ceea ce se va şi întâmpla. „Pe 7 noiembrie voi lansa cartea „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”; lansarea are loc în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Gorj, la ora 09:30. La eveniment va fi prezentă şi familia artistei. Şi vom avea posibilitatea să asistăm şi la un moment artistic susţinut de tinerele talente care calcă pe urmele „Privighetorii”. (…) De opt ani de zile documentez această carte. Am sunat concurenţii festivalului şi laureaţii acestuia, oameni de valoare, precum Steliana Sima, Petrică Mâţu Stoian şi alţii. Cartea va fi o evidenţă clară a concurenţilor şi a laureaţilor festivalului”, a explicat Dorin Brozbă.

Festivalul Maria Lătăreţu a ajuns la ediţia cu numărul 32, debutul său fiind în toamna anului 1979.

100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu

Anul 2011 este unul foarte important pentru memoria Mariei Lătăreţu, acum împlinindu-se 100 de ani de la naşterea artistei. Pentru a marca Centenarul Maria Lătăreţu, omul de cultură Dorin Brozbă s-a implicat, încă de la începutul anului 2011, în organizarea mai multor evenimente şi manifestări. Deschiderea Centenarului a avut loc în luna februarie. Atunci, Dorin Brozbă declara: „A venit rândul privighetorii neamului românesc, Maria Lătăreţu, să fie sărbătorită, pentru că pe data de 7 noiembrie 2011 privighetoarea noastră nepereche va împlini vârsta de 100 de ani”. Au urmat şi alte evenimente şi între acestea merită reamintit Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu”, un concurs de muzică populară care a debutat în acest an, la Bălceşti şi care s-a bucurat de un real succes.

Evenimentele organizate în cinstea centenarului Maria Lătăreţu continuă, urmând a se desfăşura un spectacol la Româneşti Botoşani, unde vor fi prezenţi artişti şi tinere talente din Gorj, dar şi un spectacol ce se va desfăşura în capitală pe 5 noiembrie. De asemenea, şi ediţia din acest an a Festivalului „Maria Lătăreţu” va fi dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistei.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here