Carnea de miel de la stână, mai ieftină decât cea din magazine

406

Deşi mai sunt câteva săptămâni bune până la Sărbătorile Pascale, mulţi târgujieni, admiratori ai preparatelor din carne de miel, şi-au făcut socoteala şi au arvunit un miel din timp direct de la ciobani. Asta deoarece carnea de miel cumpărată din magazine este mai scumpă cu aproximativ 10 lei.

Târgujienii îşi doresc să pună pe masa de Paşti preparate tradiţionale din carne de miel iar pentru asta s-au gândit că ar fi mai bine să cumpere mielul direct de la producător cu atât mai mult cu cât pot plăti şi în rate. Iar ciobanii acceptă acest lucru de teama de a nu rămâne cu animalele nevândute. Un cioban din comuna Tismana povesteşte că în urmă cu o săptămână a tocmit 9 miei şi că solicitările continuă să curgă. “Oamenii cumpără de la mine miei, au încredere, iar eu dacă nu au banii pe loc îi trec pe caiet, merge şi cu plata în rate. Kilogramul de carne de miel vândut anul acesta este 25 de lei, mai ieftin decât cel din magazine cu aproximativ 10 lei”, povesteşte ciobanul.
Oamenii fac sacrificii pentru a-şi permite să pună pe masa de Paşte o bucată de miel „eu îmi permit să am pe masa de Paşte carne de miel, pentru că îi cresc în bătătură, dar sunt mulţi alţii care nu-şi permit să cumpere”, a spus un localnic din Tismana.
Ciobanii sunt convinşi că preţurile pe kilogramul de miel de anul acesta nu le aduc mare profit.
În Târgu-Jiu există un singur punct de sacrificare a mieilor, respectiv o platformă special amenajată, care are apă curentă şi este situată pe malul Jiului, fiind folosită în ultimii ani pentru vânzarea mieilor de Paşte. Ciobanii şi-au făcut apariţia în această perioadă şi în pieţe cu carnea de miel.

Din şapte târguri, doar unul este autorizat
Circa 6000 de miei vor fi sacrificaţi în preajma Sărbătorilor Pascale în centrele special amenajate în acest scop din judeţ
În Gorj există şapte târguri destinate vânzării animalelor, la Târgu-Jiu, Logreşti, Novaci, Ţânţăreni, Peşteana, Săuleşti şi Bolboşi. Singurul care a primit autorizaţie de funcţionare, îndeplinind toate criteriile şi condiţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor este cel de la Târgu-Logreşti. Conducerea DSVSA spune că nu le va închide pe motiv că doar aşa vor putea să ţină o evidenţă a mărfii care ajunge la consumatori, chiar şi din alte judeţe. “La Târgul de la Logreşti s-a investit, este un târg micuţ nu putem să spunem că sunt condiţiile cele mai bune dar este autorizat. Funcţionează legal, are şi medic veterinar acolo care asigură permanenţa la intrare şi ieşire. Celelalte târguri vor funcţiona pentru a putea urmări circulaţia animalelor. Pentru ca animalele să nu se vândă în afara ariei târgurilor, să fie vândute pe târgurile laterale astfel nu am avea niciun control asupra lor”, a precizat Ion Iliuţă, cu puţin timp în urmă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here