Carnea de cal, analizată pe banii suspicioşilor gorjeni

117

Problema cărnii de cal care a luat amploare la nivel global ţine în priză şi Gorjul. De asta, gorjenii care îşi pun semne de întrebare cu privire la calitatea produselor din carne cumpărate, pot cere efectuarea analizelor la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Totul însă pe cheltuiala persoanei care are suspiciuni în legătură cu produsul din carne achiziţionat.

Zilnic, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor efectuează în jur de 100 de controale şi verificări la unităţile de alimentaţie publică din judeţ pentru depistarea cărnii de cal. De aproximativ 10 zile de când s-a declanşat scandalul cu carnea de cal nu a fost depusă însă nicio sesizare sau reclamaţie la DSVSA sau CJPC Gorj. “Avem peste 100 de controale efectuate la zi, ne-am axat în primul rând pe unităţile de abatorizare animale, depozitele care le avem în judeţul Gorj şi unităţile de alimentaţie publică. Am considerat noi că sunt unităţile cu impact pentru consumatori, în care există pericolul să găsim carne de cal”, a precizat Ion Iliuţă.
Directorul DSVSA Gorj, a mai spus de asemenea că: “nu am mers spre vinovăţii pentru că, în general, aceste acţiuni de control au un rol de prevenţie. Chiar în acest moment sunt cu colegii de la OPC în localitatea Bumbeşti – Jiu pentru că în general când facem un program de control vizăm în primul rând graniţele judeţului Gorj cu alte judeţe şi unităţile foarte mari. Suntem un judeţ în care metoda de depistare a cărnii de cal în alimente este în curs de acreditare dar la solicitarea consumatorilor de alimente atunci când au suspiciunea, pe cheltuiala dânşilor putem face aceste analize în laboratorul nostru pentru că avem dotarea necesară”.

Carne de cal, depistată
În urmă cu 4 ani s-a depistat în judeţul Gorj carne de cal adusă din Bulgaria. “Produsul pe care noi îl incriminăm ca servicii veterinare şi poate să fie falsificat cel mai uşor este pasta de mici”, a conchis Iliuţă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here