Carne de pui infestată cu Salmonella, retrasă dintr-un magazin din Motru

1461

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis, în urmă cu două zile, o alertă alimentară privind un lot întreg de carne de pui ce a fost retras de la comercializare.

Carnea este contaminată cu Salmonella Enteritidis. În cazul în care au cumpărat produsul, clienții sunt sfătuiți să nu-l consume, ci să îl returneze în magazinul de la care l-au achiziționat, în baza bonului fiscal. Potrivit anunțului emis de ANSVSA, pe lista magazinelor care aveau la comercializare acest lot de carne de pui se află și unul din municipiul Motru. Întregul lot a fost indiponibilizat și retras de la vânzare, din mai multe magazine din țară, inclusiv din Motru.

Cât de periculoasă e Salmonella?
Infecția cu Salmonella, cunoscută și sub numele de salmoneloză, este un tip de infecție bacteriană cauzată de bacteria Salmonella. Există mai multe tipuri diferite de bacterii cu acest nume, dar Salmonella enterica este cea mai frecventă specie care provoacă infecții la om şi cea mai frecventă cauză a toxiinfecţiei alimentare şi enterocolitei. Oamenii se infectează cel mai frecvent prin intermediul apei sau alimentelor contaminate. Majoritatea celor infectaţi dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8 – 72 de ore de la expunere şi se recuperează în câteva zile până la o săptămână, fără tratament specific. Totuşi, există şi persoane care nu prezintă nici un simptom. În cele mai multe cazuri, salmoneloza poate fi tratată cu antibiotice și îngrijire, cum ar fi menținerea hidratării și odihnă. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția cu Salmonella poate duce la complicații mai grave, cum ar fi deshidratarea, septicemia și artrita reactivă. Simptomele infecţiei cu Salmonella apar, de obicei, între şase ore și şase zile după infecția inițială, durează între patru şi şapte zile şi pot include: diaree; crampe la stomac și dureri abdominale; febră bruscă; greață; vărsături.
Unele tulpini de Salmonella pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, inclusiv lichidul spinal și creierul şi pot duce la complicații grave. De asemenea, potrivit medicilor, unele persoane prezintă dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă, care poate dura luni sau ani de zile și poate deveni artrită cronică.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here