Cariera Jilț Nord (CEO): Minerii, nemulțumiți, liderii, preocupați de alegerile sindicale!

1532

La Cariera Jilț Nord, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, tensiunile sunt la cote maxime. Minerii acuză că sindicatele și administrația negociază ,,pe furiș”, iar lor nu li se transmite nimic și sunt amăgiți cu minciuni și promisiuni, ,,nimic sigur și lămuritor”, după cum susțin aceștia. Angajații carierei spun că e o stare de incertitudine cum n-a mai fost niciodată și afirmă că au fost păcăliți până și cu voucherele de vacanță, ca să le taie elanul de a protesta în perioada aceasta de negocieri la Contractul Colectiv de Muncă, însă acestea nu au fost încă acordate celor care au făcut cereri pentru luna martie. Minerii îi acuză și pe liderii de sindicat că sunt interesați doar de alegerile la structurile sindicale, care vor avea loc în perioada următoare, și sunt mai puțin preocupați de drepturile lor ca angajați.

Există nemulțumiri la Cariera Jilț Nord din cadrul CEO, susțin angajații de acolo. Oamenii spun că impresia generală este aceea că sindicatele și administrația negociază pe ascuns, în contextul în care ei nu sunt informați despre stadiul negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă. ,,Oamenii sunt agitați, pentru că senzația e aceea că se negociază cum doresc ei, adică sindicatele și administrația, cam pe furiș. Cu toții suntem enervați de faptul ca încă nu se știe nimic, toți suntem ținuți în minciuni și promisiuni, dar nimic sigur și lămuritor, dimpotrivă, e o stare de incertitudine nemaivăzută. În loc să fie preocupați de noi, oamenii cărora cică le apără drepturile, și noi care la rândul nostru plătim lunar la sindicat… e nepăsare totală, ei sunt interesați de alegerile pentru lideri de sindicat”, afirmă minerii de la Jilț Nord. Aceștia sunt extrem de revoltați din cauză că liderii de sindicat nu le spun dacă și cu cât li se vor mări salariile, în urma negocierilor, însă au tupeu să sune pentru voturi la alegerile care vor avea loc, în curând, la structurile sindicale. ,,La toate sectoarele conducătorii formație lucru (CFL-istii – n.r.) roagă oamenii să fie votați. Sună în stânga și în dreapta și promit marea cu sarea pentru voturi și care sunt mai șmecheri sunt susținuți și cu funcții mai bune. Încurajează oamenii să voteze, deoarece luna viitoare o să fie alegeri și își pregătesc terenul din timp, sunt lapte și miere în aparență. Sectorul excavațiilor este cel mai mare și acolo e interesul să strângă voturi, dar nimeni nu zice de clase sau câți bani se vor pune ori nu se vor pune la salarii”, declară minerii dezamăgiți.
Salariații de la Jilț Nord se simt mințiți și cu privire la voucherele de vacanță și spun că, cel mai probabil, s-a dorit să li se estompeze pornirile de a protesta. Trebuie spus că, la începutul acestei luni, în cadrul Comisiei Mixte a fost aprobat regulamentul pentru acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații companiei energetice. La acel moment a existat o promisiune că cei 3.300 de lei vor fi plătiți din această lună, însă banii n-au intrat nici celor care au depus cereri în acest sens. ,,Ne-au luat ochii cu voucherul de vacanță, care până în prezent nu a fost acordat celor cărora au făcut cerere pentru luna martie! Când spun nemulțumirile noastre pe la televizor, partea asta cea cu voucherul, nu o mai spun sindicaliștii. Ne-au păcălit ca să ne închidă gura și atât. Ce tot zic ei că vor protesta?! Că până la urmă nu vor avea curaj, o să vedeți. Le e teamă că le vor tăia ,,boabele” tuturor dacă protestează”, a adăugat un miner de la Jilț Nord.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here