Cardurile europene, din ce în ce mai solicitate

326

Pe parcursul anului 2015 s-au eliberat 2.155 carduri europene de asigurări de sănătate pe baza cererilor depuse la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj. În 2016, 2607 gorjeni au solicitat carduri europene. Pentru anul în curs, până în prezent, s-au înregistrat, la sediul CJAS Gorj, 544 cereri pentru eliberarea cardului european de asigurări de sănătate, remarcându-se o creştere semnificativă a numărului gorjenilor care au solicitat aceste documente.

Cardul european de sănătate este din ce în ce mai solicitat de către gorjeni. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, nu mai puțin de 2.155 de asigurați au solicitat eliberarea cardului european în 2015, în 2016 crescând numărul acestora la 2607, iar de la începutul anului 2017 până în prezent au fost deja eliberate 544 carduri europene.
Utilizatorii de telefoane inteligente (smartphone-uri) pot descărca gratuit ghidul de utilizare a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) de pe App Store, Google Play şi Windows Phone Store. Ghidul este o aplicaţie disponibilă în 24 de limbi şi este util celor care călătoresc prin Europa. Acesta include următoarele: informaţii generale cu privire la card; numere telefonice de urgenţă; tratamente acoperite de asigurare şi costuri; modalităţi de solicitare a rambursării costurilor; contacte utile în cazul pierderii cardului.

Valabilitate şase luni
Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj, în urma unei solicitări depuse la sediul instituţiei sau prin e-mail. Eliberarea cardului european se face la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here