Cardul European de Sănătate, mai accesibil pentru asiguraţii gorjeni

86

cjas interior (1)Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a conceput un formular, care să vină în sprijinul asiguraţilor pentru a completa cererea necesară eliberării Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS).

Asiguraţii gorjeni care vor să fie liniştiţi din punct de vedere medical atunci când călătoresc în străinătate trebuie să ştie că procurarea Cardului European de Sănătate este mai accesibilă. „După completarea acestui formular ce poate fi găsit pe site-ul instituţiei, cererea se va semna de către solicitant şi se va depune în original la sediul nostru. Cererea va trebui însoţită de o copie după buletinul sau cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani. Termenul de şapte zile lucrătoare până la eliberarea cardului curge de la data înregistrării cererii. Cardul astfel obţinut este valabil pentru o perioadă de şase luni în orice ţară a Uniunii Europene”, a declarat Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj.

1.930 de eliberări

Potrivit preşedintelui CJAS Gorj, de la începutul acestui an şi până la 1 septembrie, instituţia a emis nu mai puţin de 1.930 de carduri europene de sănătate în urma solicitărilor depuse de către asiguraţii gorjeni. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală sunt rambursate de CJAS Gorj, ca unitate emitentă a cardului. Asistenţa medicală nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Cardul european nu acoperă şi situaţia în care asiguraţii gorjeni se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical. Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj. Începând cu 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurări de sănătate se suportă din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here