Cardul european de sănătate, disponibil pe telefoanele inteligente

132

Comisia Europeană a lansat o aplicaţie pentru smartphone în care utilizatorilor li se explică modul în care te poate salva în caz de urgenţă acest card. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spune că aplicaţia este una utilă.

Cei care deţin telefoane inteligente îşi pot descărca aplicaţia dacă doresc să afle cum poate fi folosit cardul european de sănătate în cele 27 de state membre dar şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. În aplicaţie mai sunt disponibile şi informaţii privind tratamentele acoperite de asigurare şi costuri, dar şi modalităţi de solicitare a rambursării costurilor şi contacte în cazul pierderii cardului. Aplicaţia este una utilă, după cum confirmă preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, el însuşi fiind un utilizator al acestei aplicaţii pe smarthone. „Este o aplicaţie utilă, care funcţionează bine şi care poate fi de mare ajutor posesorilor de smartphone”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Aplicaţia disponibilă pentru telefoanele inteligente este necesară în condiţiile în care sistemul de sănătate diferă de la o ţară la alta – anumite servicii oferite gratuit în România, pot fi contracost în alte ţări.

Cardul european de sănătate, alternativa asigurării de călătorie
Cardul european de sănătate nu acoperă costurile asistenţei medicale din spitalele private şi nici nu poate fi folosit cu scopul de a beneficia de tratament medical în altă ţară. Totodată, cardul nu este o alternativă la asigurarea de călătorie, neacoperind costurile de călătorie cu avionul înapoi în ţara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate. Deşi a fost introdus în 2004, sunt încă mulţi cetăţeni europeni care nu ştiu de existenţa acestui card. Tocmai de aceea, Comisia Europeană încearcă anual să-şi informeze cetăţenii cu privire la drepturile pe care le au, deţinând acest card de sănătate. În ţara noastră, pentru a intra în posesia cardului european de sănătate trebuie să dovediţi că aveţi plătită la zi asigurarea de sănătate. Fiecare membru al familiei care călătoreşte în străinătate trebuie să deţină propriul său card.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here