Cardul de sănătate, obligatoriu din august

464

Cardurile de sănătate nu sunt încă obligatorii. Reprezentanţii CNAS spun că de la 1 august, fiecare român să fie tratat doar pe baza cardului. Autorităţile au amânat pentru a cincea oară implementarea cardului de sănătate, pentru că sunt sute de mii de oameni care nu l-au primit. Cu toate acestea, în Gorj, pacienţii prezintă cardurile atât la internare, cât şi atunci când se prezintă la medic pentru o consultaţie.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat în aplicaţia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziţie pe site-ul CNAS, estimativ această perioadă încheindu-se în jurul datei de 1 august. „Se acordă servicii medicale atunci când cineva nu poate să prezinte cardul, din motive obiective. Acest lucru la un moment dat se va opri. Probabil că la sfârşit de iulie, început de august va deveni obligatorie prezentarea la medic sau la spital doar cu cardul”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Cardul de sănătate este obligatoriu, teoretic, de la 1 mai, însă din cauza deficienţelor apărute, sistemul nu poate fi folosit în toate cabinetele, iar medicii de familie au cerut o derogare. Iniţial, cardul trebuia să devină obligatoriu la 1 februarie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, conducerea CNAS a anunţat că documentul va fi obligatoriu de la sfârşitul lunii iunie. Mai nou, obligativitatea intervine de la 1 august.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here