Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai

356

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a organizat, luni, 16 martie 2015, o conferinţă de presă pe tema cardului de sănătate. Potrivit preşedintelui Daniel Bondoc, începând cu data de 1 mai utilizarea cardului de sănătate devine obligatorie. Între timp, asiguraţii din judeţul nostru trebuie să treacă pe la medicul de familie pentru a-şi activa cardurile.

Pentru asiguraţii din judeţul nostru s-au tipărit peste 256.000 de carduri de sănătate, acestea ajungând în Gorj în două tranşe. „S-au tipărit două tranşe de carduri la nivelul judeţului Gorj. Prima tranşă în număr de 245.485 din care un număr de 242.982 s-au predat asiguraţilor prin Poşta Română. Un număr de 2.503 carduri au fost extrase de Poşta Română de la sediul Imprimeriei Naţionale ca fiind aferente persoanelor decedate. Un număr de nouă carduri s-au predat de către CNAS instituţiei noastre persoanele fiind decedate. Din numărul de 12.639 carduri evidenţiate de către Poşta Română ca fiind returnări al trimiterilor poştale, s-au predat la sediul CJAS un număr de 12.639 de carduri, adică în procent de 100%. În tranşa a doua au fost 11.219  carduri, un număr de 10.709 s-au predat asiguraţilor, iar 510 carduri au fost returnate la sediul CJAS”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Din cele 13.149 de carduri returnate, 2.305 s-au predat prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi un număr de 1.400 au fost predate medicilor de familie.
Cât priveşte situaţia cititoarelor de carduri, conducerea CJAS Gorj spune că sunt cititoare „la spitale clinice, paraclinice şi medici de familie un procent de sută la sută, iar la farmacii un procent de 85%”.

Asiguratul suportă costurile unui nou card
Gorjenii care pierd cardurile de sănătate vor suporta costurile imprimării unuia nou. „În ceea ce priveşte cardurile de sănătate care s-au distrus sau au fost inscripţionate greşit. Asiguratul care a pierdut cardul sau l-a distrus va trebui să plătească 2, 2 euro plus TVA producţia şi 2,7 lei plus TVA, transportul. Cei care le-au primit, dar sunt inscripţionate greşit vor face o cerere la sediul CJAS şi vor primi un duplicat”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate trei luni.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here