Cărbunele de la Lupoaia, transportat în vagoanele ex-KGB-istului Iavorski

129

unicomÎn jur de 80.000 de tone de cărbune de la Cariera Lupoaia au fost transportate, în lunile ianuarie şi februarie, de la unitatea minieră gorjeană spre judeţul vecin, Mehedinţi. Transportul s-a făcut, până acum, în bune condiţii şi respectându-se clauzele contractuale stabilite cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO), deşi firmele care asigură acest serviciu pe calea ferată aparţin unui fost general KGB.

Aflarea patronatului din spatele firmelor câştigătoare a uimit ieri atât conducerea SNLO cât şi cea a Carierei Lupoaia, reprezentanţii ambelor unităţi neştiind până atunci cine se află în spatele holdingului Unicom, care de ceva vreme a monopolizat livrările de cărbune pentru termocentralele româneşti. Afaceristul în cauză este Constantin Iavorski, ex-general KGB, fost ministru al industriilor în Republica Moldova, care în ianuarie a pus astfel mâna, conform anunţului de atribuire a licitaţiei, pe aproape 58 de miliarde de lei vechi de la SNLO.

Poza deschidere 3 bunO licitaţie organizată anul trecut la sediul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru selectarea firmei care să execute transportul pe cale ferată a cărbunelui de la Cariera Lupoaia spre Severin ne-a pricopsit cu venirea în judeţul nostru a holdingului Unicom, controlat de un fost general KGB, acum mare afacerist în România. SC Unicom Tranzit SA şi SC Univertrans SA, ambele aparţinând fostului KGB-ist, Constantin Iavorski, au reuşit să câştige licitaţia de la Târgu-Jiu, surclasând alte trei firme care vroiau să realizeze acest transport pe ruta Motru Est-staţia CFR Drobeta Turnu Severin. Pentru transportul în cauză, Iavorski încasează prin intermediul celor două firme aproape un milion şi jumătate de euro, bani ai unităţii miniere gorjene, adică ai SNLO. Există însă şi posibilitatea ca doar o parte din bani să ajungă în buzunarul lui Iavorski, forma de plată fiind şi prin compensare cu energie. Serviciul se prestează însă la Lupoaia.

Transport lunar: 40.000 de tone

Directorul Carierei Lupoaia, Sorin Iovan, a declarat ieri că nu ştia nimic despre cele două firme partenere care asigură din ianuarie transportul cărbunelui de la Motru la Mehedinţi. ,,Ei ne transportă patruzeci de mii de tone de cărbune lunar. Au făcut transportul în ianuarie şi în februarie. Aceste Firme nu au mai avut relaţii contractuale cu noi, cel puţin aşa ştiu. Pe mine mă priveşte doar să realizez planul de livrări iar muncitorii de aici să încarce vagoanele. În rest firmele care au câştigat licitaţia transportă pe cale ferată cărbunele spre Severin. Aud pentru prima oară de acest fost general KGB. Firmele lui, dacă este aşa, până acum şi-au făcut treaba”, a declarat directorul Carierei Lupoia, Sorin Iovan.

Contractul de la SNLO, respectat

Nici la SNLO nu se ştia însă mai multe ieri despre holdingul Unicom, deţinut de Iavorski. ,,Nu ştim cine deţine aceste firme, putem spune doar că ele şi-au respectat până acum contractul încheiat în urma licitaţiei, cu SNLO. Ştim că execuţia contractului se face la Lupoaia, că firmele îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale şi că există drept formă de plată şi compensarea cu energie conform Hotărârii 685/1999”, a declarat purtătorul de cuvânt al SNLO, Aurică Popescu. Reprezentanţii SNLO au menţionat, de asemenea, că indiferent cine se află în spatele acestor firme, dacă nu vor respecta contractul societatea va acţiona conform legii, aşa cum face cu orice firmă ajunsă într-o astfel de situaţie.

Iavorski, sponsor la două partide

Potrivit Monitorului Oficial, Holdingul Unicom Group i-a susţinut financiar, prin Unicom Tranzit, atât pe democrat-liberali înainte de alegerile parlamentare din 2008, în timp ce pe pesedişti i-a sprijinit la alegerile locale prin Unicom Cargo Services şi Unicom Tranzit. Astfel, Constantin Iavorski a donat PDL un miliard de lei vechi în timp ce PSD-ului i-a dat, tot prin donaţie, 200 de milioane de lei vechi.

Afaceristul moldovean nu s-a limitat în a face bani ca urmare a transportului privat pe calea ferată ci se vehiculează că el s-ar afla în spatele unui off-shore iordanian, Expert Petroleum, care a obţinut dreptul de exploatare a zăcămintelor de gaz de la Beclean şi Frumoasa. Constantin Iavorski a fost, de asemenea, unul dintre ex-angajaţii oligarhului rus Roman Abramovici.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here