Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei în 11 comune din Gorj

977

Județul Gorj este inclus într-un proiect de screening coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, care oferă servicii medicale gratuite în zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Prin urmare, o caravană mobilă va străbate, timp de circa 60 de zile, începând de luni, 20 iunie, unsprezece comune din Gorj, oferind servicii medicale pentru sănătatea plămânilor.

Caravana „Screening TB” va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program: Băleşti – 20 iunie, Runcu – 27 iunie, Godineşti – 4 iulie, Padeş – 7 iulie, Teleşti – 14 iulie, Negomir – 19 iulie, Plopşoru – 22 iulie, Brăneşti – 29 iulie, Hurezani – 3 august, Albeni – 5 august, Roşia de Amaradia – 10 august.
„Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei , precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. De la demararea activităţii de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre judeţele României au intrat deja în acest proiect, aproximativ 50.000 de români beneficiind de serviciile caravanei. Judeţul Gorj se numără de luni printre acestea”, au transmis organizatorii campaniei.
Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Gorj este de 51,6 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

Consiliere și sprijin
Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.
Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.
„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă zece cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, citat de Agerpres.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here