Caravana “Go Romania” a cucerit Transalpina

710

La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Asociaţiei “Drum bun” din Cracovia-Polonia şi Satu-Mare din România au ajuns în Gorj ,cu 15 maşini Dacia (modele 1100, 1300, 1310) şi Polski Fiat, parcurgând cu brio traseul cel mai dificil din cadrul proiectului. Turiştii au fost întâmpinaţi cum se cuvine de autorităţile gorjene.

Prima oprire a celor de la Asociaţia “Drum bun” din Cracovia-Polonia şi Satu-Mare din România a fost la un cunoscut popas turistic de pe Transalpina, unde cei 40 de oaspeţi au fost întâmpinaţi de către prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu şi cei doi vice-preşedinţi Gheorghe Nichifor şi Nicolae Muja, cu binecunoscuta ospitalitate gorjenească. „Este o călătorie excelentă! Nu este foarte veche mașina mea, este din 1990, are motor de 2,2, benzină în 4 trepte și este o provocare să o conduc. Călătorim opt oameni în ea. Transalpina este mai dificil ca traseu, dar mă descurc! Trebuie să știi să o răcești, mai oprești (…)”, a spus unul dintre polonezii din caravană. „Călătoresc ca și pasager, am avut emoții, uneori este sau pare puțin periculos! Dar îmi place foarte mult! Cea mai frumoasă experiență de până acum. Peisajul este extraordinar de frumos pe Transalpina”, a spus o studentă din Cracovia.
Entuziasmaţi de frumuseţea locurilor de pe Transalpina, turiştii polinezi s-au declarat încântaţi de traseu şi de condiţiile în care călătoresc. „Îmi plac foarte mult autoturismele vechi Dacia și este plăcut să călătoresc cu aceste mașini, care au un suflet care nu există în mașinile moderne. Peste patru zile vom ajunge pe litoral. Este un drum nostalgic! Părinții mei și eu când eram copil, la începutul anilor ‘80, veneam la Mamaia la mare, la Marea Neagră. Atunci veneam cu Polski Fiat, acum mă duc cu Dacia.”, a precizat Preşedintele Asociaţiei „Drum Bun” din Cracovia, Michal Sowa.
Seara de vineri, turiștii au petrecut-o în Rânca, iar sâmbătă la orele prânzului, caravana a ajuns în Târgu Jiu, unde au fost vizitate operele lui Constantin Brâncuşi. Iniţiativa organizării caravanei „GO România” aparţine ambasadorului român la Varşovia, Ovidiu Dranga. „Venim de la Hunedoara, suntem într-o caravană auto compusă din 14 automobile. Cea mai veche este din 1973 și cea mai nouă 1985. Se găsesc foarte greu piese, majoritatea pieseleor sunt contrafăcute! Vorbim despre autoturisme Dacia (modele 1100, 1300 și 1310) și Polski Fiat. Este ocazia perfectă pentru a aduce împreună două asociații participante, care reunesc iubitorii din Polonia ai vechilor autoturisme românești Dacia (Asociația ‘Drum Bun’ din Cracovia și Satu Mare), respectiv Polski Fiat”, a declarat George Negrea, președintele Asociației Drum Bun Satu Mare.
„Go Romania” este un proiect pilot care doreşte să reconstituie traseul parcurs în România de turiştii polonezi în anii 1970-1980 pentru a ajunge pe litoralul românesc. Ruta caravanei este: Satu-Mare, Negreşti-Oaş,Cluj, Hunedoara, Rânca, Târgu Jiu, Craiova, Piteşti, Bucureşti, Constanţa, cu retur Curtea de Argeş, Sibiu.
Proiectul se desfăşoară sub egida Ambasadei României în Polonia, Camerei de Comerț Româno-Polone şi ai Uniunii Patronatelor Româno-Polone, Consiliul Judeţean Gorj şi Asociaţia “Acasă la Brâncuşi” fiind parteneri ai evenimentului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here