Caravana Docuart poposește din nou în orașul lui Brâncuși

626

Caravana Docuart, care încurajează și promovează consumul și producția de documentar românesc și recunoașterea artiștilor români de cinema, fie ei studenți sau regizori profesioniști, ajunge astăzi și mâine la Târgu Jiu. Două filme de tip documentar urmează a fi proiectate la Universitatea ”Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”.

Proiectul este organizat de Asociația Docuart cu cofinanțare de la Centrul Național al Cinematografiei. Asociaţia Docuart derulează activităţi educative, culturale, sociale. Este o organizaţie neguvernamentală, independentă, non-profit şi apolitică. Docuart este un important operator cultural în domeniul cinematografiei românești. De asemenea, asociația produce și organizează proiecte de intervenție socio-culturală, folosind instrumentar și metode relevante din domeniul vizual. Experiența Docuart înseamnă proiecte inovative în ceea ce privește soluții de promovare a patrimoniului cultural.
Prima proiecție a Caravanei Docuart de la Târgu Jiu va avea loc diseară, de la ora 19:00, la Universitatea ”Constantin Brâncuși”, sala Auditorium Maximum. Aici va fi proiectat documentarul ”Playback” realizat de Iulia Rugină (2023 I 77’). ”Sinopsis: România anilor ’80 era încuiată cultural în fața vestului. Accesul la muzica pop/rock era uneori la fel de restâns ca cel la alimente. Fără Google, Wikipedia, reviste și fotografii, discotecile erau singurlele locuri în care oamenii puteau asculta muzica interzisă de partid. DJ-ii erau singurii care aduceau oamenilor muzica. Piesele erau traficate pe viniluri sau înregistrate în secret de pe posturi de radio străine și difuzate în fața mulțimilor dornice să danseze.
Playback e construit în jurul unuia dintre cei mai cunoscuți DJ ai vremurilor acelora. E un portret din prezent al unui om a cărui călătorie prin viața și-a căpătat propriul soundtrack. Prin materiale de arhivă și imagini din prezent, Playback recreează o cronologie selectivă a întămplărilor muzicale care au schimbat fața unei societăți, din România anilor ’80 până în prezent”, se artă în descrierea filmului.

”Valuri pe uscat”, la Liceul de Arte
Al doilea popas al Caravanei Docuart va fi joi, la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Aici, documentarul programat să ruleze de la ora 14:00, este ”Valuri pe uscat”, realizat de Raluca David (2022, 64 min). ”Sinopsis: Filmul prezintă un portret complex al unui tânăr surfer moldovean de 19 ani. Lucian este protagonistul unui documentar observațional filmat în 3 țări diferite, începând din Ecuador, unde lucrează sezonier ca instructor de surf într-un tabără. Deși la acel moment e doar un adolescent de 19 ani, visul acestui imigrant harnic este să aducă țara sa pe harta surf-ului olimpic și să reprezinte Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dar pentru asta trebuie mai întâi să călătorească la Chișinău, Moldova, să își vândă placa de surf pentru a-și permite bilete de avion și să obțină un Wild Card care să ateste că este singurul surfer moldovean. În timpul șederii sale în Moldova, Lucian merge pe drumul amintirilor vizitându-și bunicii care l-au crescut”, au anunțat organizatorii evenimentului.
Atât la proiecția din această seară de la Universitatea ”Constantin Brâncuși”, cât și la cea de mâine de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here