Caravana “Dăruiește și Primești” a poposit la Fărcășești și Bîlteni

416

Ediția din acest an a campaniei umanitare “Dăruiește și primești”, lansată de cotidianul Gorjeanul încă de anul trecut, în parteneriat cu Carrefour România, a demarat vineri, 7 aprilie. Caravana Gorjeanul s-a oprit la zeci de copii din comunele Bîlteni și Fărcășești, unde a oferi plase cu jucării și dulciuri.

La Bîlteni, echipa cotidianului Gorjeanul și Gorjeanul TV s-a oprit prima dată la o familie greu încercată, cu 4 copii în întreținere, doi dintre aceștia fiind cu dizabilități. Acum câțiva ani, oamenii au avut și ghinionul să le ardă casă, atunci sărindu-le în ajutor oameni cu suflet mare și autoritățile locale. “Noi suntem familia Viașu. Toți cei 4 copii sunt acum la școală, la grădiniță, Din păcate, doi dintre ei au anumite deficiențe, fiind copii cu handicap. Noi, părinții suntem însoțitori și primim îndemnizație pentru cei doi copii cu probleme. Am avut alte probleme și în 2010, când ne-a ars acasa, dar din fericire am avut sprijin din partea cunoscuților și a primăriei”, a declarat Constantin Viașu.

Următoarele familii vizitate de caravana Gorjeanul au fost în satul Peșteana Jiu, la o casă unde locuiesc 13 copii și doi adulți, precum și în gospodăria unor părinți cu 6 copii. “De toți suntem 13 frați. Părinții mei ne cresc cu greu. Mergem prin sate după fier și din asta trăim, plus alocațiile celor mici. Cel mai mic dintre frați are doar 6 luni”, a declarat una dintre fiicele familiei Tupangiu. “Am 6 copii și mă numesc Blidaru Camelia. Trăim din alocațiile lor, iar soțul mai merge cu ziua. Fata cea mare are 15 ani, băiatul 11 ani, ceilalți au 7, 6, respectiv 5 ani, iar cel mic are 8 luni. Până acum nu am avut ajutor social dar luna asta trebuie să primim pentru că am făcut actele”, a declarat mama celor 6 copii din satul Peșteana-Jiu.
La Cocoreni, vizitată a fost și Ionica Fudulache, mamă a doi copii, care își câștigă existența muncind cu ziua, și bazându-se pe o pensie de handicap și pe alocațiile celor mici. “Am doi copii de 4 și 7 ani. Din păcate, soțul nu muncește, eu mai merg cu ziua”, a spus femeia.

Cazuri de suflet, la Fărcășești
Următoarea comună unde echipa Gorjeanul a adus bucurie pe fețele multor copii a fost Fărcășești. Corina Ciobotea, mamă a doi copii și având în grijă și un nepoțel de nici un anișor, s-a bucurat de darurile primite pentru cei mici în prag de Paște. “Mă numesc Corina Ciobotea, am două fete, cea mare este în clasa a XII a, cea mică în clasa zero, are 6 ani, trăim din alocație, ajutor social și mai muncim cu ziua. Eu mai am un copilaș în întreținere, e copilul nepotului meu, și va împlini un an la sfârșitul lunii aprilie”, a declarat săteanca.
În satul Roșia, ce aparține de Fărcășești, am găsit câteva situații cu adevărat deosebite. Prima care ne-a deschis poarta și a primit daruri pentru frații ei a fost una dintre fiicele familiei Băluță, care trăiește alături de alți 8 frați. Următorii vizitați vineri de caravana Gorjeanul au fost membrii familiei Catalina, care acum câteva săptămâni au fost deosebit de greu încercați de viață. Laurențiu Catalina, capul familiei, a trecut în lumea celor drepți la vârsta de doar 25 de ani, lăsând în urmă doi copii, unul de un anișor și un altul de aproape trei ani. Cea care a primit darurile pentru cei mici a fost chiar bunica acestora, mama tatălui decedat. “Au rămas doi copii, eu sunt bunica lor. Cel mic face imediat un an, iar cel mare face trei ani în vară. Copilul meu a murit în brațele mele, fără niciun semn, acum ne pregătim de pomană”, a spus cu ochii în lacrimi bunica micuților frați Catalina.
De altfel, la Fărcășești, echipa Gorjeanul a trecut și pe la Gabriela, o fetiță de 9 ani, ai cărei părinți sunt beneficiari de ajutor social și lucrează cu ziua prin vecini. Totodată, beneficiari ai campaniei “Dăruiește și Primești” au fost și doi frățiori, copiii familiei Cătălui din Fărcășești. “Primim ajutor social și alocație complementară. Merg și la muncă cu ziua. Băiețelul se numește Adrian și fetița este Miruna”, a spus mama fraților Cătălui.
Un alt caz special a fost al Georgianei Vișan, o fetiță de nici 6 ani, care suferă de retard, și de două ori pe săptămână face recuperare la Târgu-Jiu, în cadrul Fundației “SOS Copiii Gorjului”. Deși are probleme locomotorii și de vorbire, micuța a fost încântată de vizita Caravanei Gorjeanul și chiar s-a atașat imediat de jucăriile primite. “Eu sunt îngrijitorul fetei și primesc indemnizație lunară; iau și o alocație de 200 lei pentru fetiță. Ea suferă de retard, se recuperează; am fost internată o săptămână cu ea la Cluj, și mergem la Târgu-Jiu de două ori pe săptămână la recuperare. Din fericire, sunt ceva progrese, cu această boală, cu care s-a născut”, a spus doamna Vișan.

Serviciul Social ce funcționează în cadrul Primăriei Fărcășești are în prezent în plată 35 de dosare ale beneficiarilor de ajutor social, care sunt și persoane singure, dar și cu copii în întreținere, având în evidență și circa 50 de dosare de alocații pentru susținerea familiei. Campania umanitară derulată de Gorjeanul și Carrefour România pentru al doilea an la rând va continua și săptămâna aceasta, noi familii cu situații deosebite din alte localități ale județului Gorj urmând a fi vizitate de echipele cotidianului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here