Fostul șef al IPJ Gorj, comisarul șef Viorel Caragea, actualmente director al Centrului Chinologic Sibiu din cadrul Ministerului de Interne, a fost audiat, ieri, ca martor în procesul pe care primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, și omul de afaceri Mihai Rămescu îl au pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu și în care mai sunt inculpate două femei, o angajată a Primăriei Slivilești și soția omului de afaceri. Caragea trebuia audiat la termenele anterioare, însă a lipsit din sala de judecată, iar ieri a venit chiar înaintea inculpaților din dosar, fiind primul la instanță.
Audierea sa s-a făcut după ce Bucurescu și Rămescu l-au sunat pentru a avea întâlniri cu ei în oraș înainte de începerea anchetei, cei doi aflând la începutul lui 2014 că ar fi fost reclamați și că urma să fie deschis un dosar penal împotriva lor. Caragea a explicat, ieri, că îi cunoștea pe ambii inculpați și că discuția cu Bucurescu a avut-o după ce participase la o întâlnire cu primarii la Prefectura Gorj. După ședința respectivă o parte din primari și fostul șef al IPJ Gorj au mers la un local din apropiere pentru a mânca meniul zilei, acolo fiind prezent inclusiv Bucurescu. Ulterior, după ce Caragea s-a dus la birou, edilul l-a sunat și l-a întrebat dacă îl poate întâlni, fostul șef al IPJ precizând că Bucurescu era interesat dacă există vreo plângere împotriva sa. Caragea a explicat că nu avea de unde să știe dacă există sau nu vreo plângere și că mai bine ar fi întrebat la Parchet, el menționând că și dacă ar fi avut vreo informație despre vreo eventuală plângere nu ar fi discutat dosarul cu Bucurescu. O situație asemănătoare s-a întâmplat și cu Rămescu, întâlnirea cu Caragea producându-se pe holul Prefecturii Gorj, omul de afaceri nereușind să afle dacă și, eventual, cine și pentru ce l-a reclamat. Ulterior, după ce a fost chemat la audieri la Parchet și Poliție, afaceristul din Motru a intrat în greva foamei și a protestat timp de mai multe zile împotriva lui Viorel Caragea, cerând demiterea acestuia din fruntea IPJ Gorj.
Dosarul lui Bucurescu și Rămescu este aproape de a avea o sentință până la vacanța de vară, instanța încheind de audiat martorii. Ieri, a mai fost audiată suplimentar fosta responsabilă cu urbanismul din Primăria Slivilești, Alexandra Logăscu, inculpată și ea în dosar. Femeia a dat noi explicații despre situația construcțiilor în zona satului Știucani, afectată de lucrările miniere și în care și familia Rămescu a avut o proprietate pentru care a primit despăgubiri de la fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia. Anchetatorii susțin că despăgubiri de 680.000 de lei au fost acordate și pentru construcții care nu existau, Alexandra Logăscu spunând însă că în zona amintită se putea construi până de curând, ea prezentând în acest sens și câteva hărți pe care le-a avut la Primărie, afirmațiile sale fiind menite însă să îi ajute pe soții Rămescu în fața acuzațiilor ce le sunt aduse.
Gelu Ionescu