„Capcană” plutitoare pentru deșeurile din Jiu

2217

Râul Jiu va fi curățat de gunoaie, în cadrul unei campanii de ecologizare lansate de brandul de apă minerală naturală Dorna. De anul viitor, pe râu vor fi amplasate dispozitive inovatoare de colectare a deşeurilor.

Dispozitivele plutitoare extrag deşeurile din apă într-un mod pasiv: ele nu necesită energie sau intervenţie umană pentru funcţionare, ci se bazează exclusiv pe vânt şi pe curenţii din apă, care împing deşeurile în interiorul dispozitivelor.
Cunoscute sub denumirea de „The Litter Trap”, aceste dispozitive sunt, de fapt, nişte sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafaţa apei până la adâncimea de 1 metru sub apă. Ele vor fi amplasate pe râurile Argeș, Jiu și Mureș.
„Am câștigat!!! Am fost votați, am terminat pe locul doi și astfel beneficiem de programul de ecologizare susținut de Dorna. În 2022, pe râul Jiu o sa fie amplasat un sistem de filtrare deșeuri. Acest dispozitiv de curățare plutitor este făcut doar din plastic reciclat, recuperat din râuri. Este prevăzut cu o componentă subacvatică în care se adună deșeurile și plasat strategic în funcție de curenții, adâncimea și lățimea râului”, a anunțat Claudiu Fiu, reprezentant al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj.

Barieră în calea poluării
Creşterea capacităţii de colectare se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare. Deşeurile astfel captate sunt direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa râului, chiar dacă curentul îşi schimbă direcţia, ele fiind blocate printr-un sistem inovator cu uşă semi-închisă.
Odată puse în funcţiune, dispozitivele vor putea colecta până la cinci metri cubi de deşeuri în fiecare zi (pentru un singur dispozitiv), cantitatea putând varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi tipul şi greutatea plasticului colectat, condiţiile meteorologice, curenţii de apă şi vânt etc.
Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi sau, în cazul obiectelor degradate, către cele care valorifică deşeurile de ambalaj prin incinerare.
Dorna va continua acţiunile de curăţare şi anii următori, râu cu râu, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre şi în Marea Neagră să fie mai curate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.