Cantina de Ajutor Social, aglomerată de sărbători

148

dppsDeoarece nu au un loc de muncă, venituri scăzute sau provin din familii dezorganizate, multe persoane din municipiul Târgu-Jiu apelează la Cantina de ajutor social din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu. Numărul lor este în uşoară creştere în aceste zile deoarece oamenii se înscriu la Cantină în condiţii de urgenţă pentru a beneficia şi de pachetele cu alimente de sărbători oferite de autorităţile locale.

La ora actuală, Cantina de ajutor social deserveşte 116 persoane aflate în condiţii materiale grele. Potrivit Rodică Tomoială, consilier juridic în cadrul DPPS Târgu-Jiu, din cei 116 târgujieni care servesc masa, opt s-au înscris în regim de urgenţă pe o perioadă de şapte zile, ei având acest drept. “Oamenii au dreptul o dată pe an să se înscrie în regim de urgenţă, majoritatea dintre persoane apelând la acest lucru acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a beneficia de pachetele alimentare oferite de primărie. De asemenea, la această oră avem în curs de soluţionare pentru aprobarea servirii mesei la Cantina de ajutor social, un număr de aproape 15 cereri”, a declarat Rodica Tomoială. La Cantina de ajutor social, masa de prânz se serveşte între orele 12:00 şi 14:00, iar cina se dă la pachet, în ambalaje cu care oamenii vin de acasă. Mâncarea pregătită pentru asistaţii sociali este procurată de la o firmă de catering, iar majoritatea celor care iau masa la Cantina de ajutor social sunt copii proveniţi din familii dezorganizate (90%), persoane cu handicap şi persoane care au un venit mai mic de 120 de lei.

Alocaţie fixă de 6 lei

Cantina de ajutor social de la Târgu-Jiu funcţionează din anul 1957 şi de-a lungul anilor numărul asistaţilor a cunoscut fluctuaţii. Alocaţia de hrană a celor care servesc cele două mese pe zi la Cantină este de 6 lei, suma fiind stabilită prin Hotărâre de Guvern, la nivel de ţară. În aceşti şase lei intră o pâine, două feluri de mâncare pentru prânz, şi un fel de mâncare pentru cină. Ultima majorare a alocaţiei de hrană a fost în anul 2008 când aceasta era de 5 lei pentru fiecare persoană. Reprezentanţii DPPS Târgu-Jiu spun că meniul fiecărei săptămâni este unul variat şi asupra întocmirii lui se ţine cont de părerile asistaţilor sociali.

Izabella Plăstoi

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here