Cântă la evenimente oficiale fără repetiţii prealabile

339

foto 1 decembrie 101Membrii fanfarei „Armonia” din Târgu-Jiu cântă orice fel de muzică, la orice eveniment la care sunt invitaţi. Cu toate astea, fiecare dintre ei îşi învaţă partiturile acasă şi cântă fără repetiţii pentru că nu au un loc în care să repete.

Fanfara „Armonia” din Târgu-Jiu are 9 membri, 9 instrumentişi care au făcut liceul militar de muzică la Bucureşti şi care, de-a lungul timpului, au cântat la foarte multe evenimente. „Am avut ocazia să vedem ce nu a văzut multă lume. Preşedinţi de stat, dineuri oficiale, parade militare, am cântat în diferite parcuri din ţară, în croaziere”, îşi aminteşte Gelu Enăştescu, unul dintre membri trupei. Chiar dacă vremurile bune s-au dus şi acum cântă doar pentru oficialităţile locale şi judeţene şi pentru foto 013oameni de rând, membri fanfarei spun că nu au de ce să le pară rău de timpul trecut. Banii pentru care cântă sunt puţini deşi, de câţiva ani au un contract cu Primăria Târgu-Jiu. După plătirea tuturor impozitelor rămân cu câte cinci sau şase milioane de lei vechi, lunar, în mână. Au, însă, bucuria de a cânta, bucurie pe care nu le-o poate lua nimeni. „Avem şi fanii noştri, toţi pensionarii din Târgu-Jiu vin să ne asculte vara în parc. În fiecare joi şi dumunică noi cântăm în foişorul din Parcul Central. Toţi cei care vin să ne asculte sunt mulţumiţi şi uneori chiar ne solicită ei anumite melodii”, a mai spus Enăştescu.

„Noi asamblăm direct în parc”

jandarmiCea mai mare problemă a membrilor fanfarei este, însă, lipsa unui spaţiu pentru repetiţii. Au primit de la primărie o locaţie în care îşi pot ţine instrumentele şi staţia de sonorizare, însă nu au loc să şi repete acolo. Şi atunci se întâmplă un lucru extraordinar: melodiile sunt cântate pentru prima dată direct în faţa publicului. „Suntem singura trupă din ţară care cântă live şi fără repetiţii şi orice gen de muzică. Fiecare îşi învaţă acasă partitura şi eu, cel puţin, chiar îmi dau seama cum va suna. Normal ar fi să faci asamblare şi măcar câteva repetiţii. Noi asamblăm direct în parc piesele”, a mai povestit muzicianul. Fanfara „Armonia” este singura fanfară profesionistă din judeţ, astfel că este chemată la toate evenimentele oficiale şi la sărbătorile patriotice. Toată lumea îi cunoaşte pe membri fanfarei. De obicei sunt îmbrăcaţi frumos, de gală şi dau un aer oficial şi solemn manifestărilor. Costumele lor, însă, au aparţinut unei fanfare elveţiene şi cineva le-a făcut rost de ele.

O meserie pe cale de a fi uitată

O altă problemă cu care se confruntă permanent este păstrarea în condiţii bune a instrumentelor muzicale. O parte dintre ele trebuiesc curăţate periodic iar altele au accesorii care trebuie schimbate destul de des. „Alămurile trebuie curăţate periodic cu soluţii specifice iar instrumentele de lemn au accesorii care trebuie schimbate. În România nu se fabrică aşa ceva, astea pe care le avem sunt luate din Franţa şi costă destul de mult”, a mai spus Enăştescu. Fanfara, formată din clarinet, trompetă, bassfligorn, eufoniu, bas, corn, saxofon şi baterist, abordează absolut orice stil de muzică, de la marş, la polka, mazurca, tango, vals, muzică de promenadă şi chiar muzică populară. Singurul regret pe care membri fanfarei îl au este acela că, în judeţul Gorj, această meserie va muri o dată cu ei. Nu mai sunt tineri interesaţi de aşa ceva, iar în judeţul nostru nu există şcoală de pregătire.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here