Canicula nu a afectat culturile de legume din Gorj

137

campia-tracica-superioaraAgricultorii târgujieni se tem că temperaturile foarte ridicate din ultimele zile vor afecta creşterea plantelor legumicole şi producţia din această toamnă.

„La nivelul judeţului Gorj, nu s-au înregistrat probleme datorate celor trei zile de caniculă, în rândul culturilor legumicole cât şi a celor păioase”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, Ion Popescu. Legumele pretenţioase la căldura ridicată sunt fasolea, vinetele, dovlecelul ardeiul şi roşiile. Acestea au temperatura minimă de încolţire de 10 –14 grade Celsius, temperaturi optime de încolţire de 20 – 25 grade Celsius, se dezvoltă bine la temperaturi de 25 – 30 grade Celsius. Temperaturile de 30 – 35 grade Celsius, dacă persistă mai mult, duc la moartea plantelor, dar fac excepţie tomatele. Plantele legumicole se cultivă obişnuit prin producerea prealabilă a răsadului. Plantarea în câmp are loc după trecerea pericolului brumelor sau se iau măsuri de protejare, se pretează pentru culturi forţate în sere, răsadniţe şi solarii. Legumele rezistente la căldură sunt, castraveţii, pepenii galbeni, pepenii verzi. Acestea au temperatura minimă de încolţire de 14 – 16 grade Celsius, cresc şi fructifică bine la temperaturi de 28 – 32 grade Celsius. Plantele suportă şi temperaturi maxime de 35 – 40 de grade Celsius. Însă sunt distruse şi la temperaturi pozitive de + 100C. Înfiinţarea culturilor în câmp se face în mod obişnuit după data de 15 mai, se pretează pentru a fi cultivate în sere, solarii şi răsadniţe. „Ne pregătim de cea mai importantă campanie de recoltare a cerealelor păioase care începe la data de 1 iulie”, a mai declarat Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, Ion Popescu.

ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here