Canicula întârzie recoltarea cerealelor păioase la Gorj

130

De câteva zile, în ţară, s-a început recoltarea suprafeţelor cu cereale păioase. La Gorj însă acest procedeu nu a avut loc încă, dar se fac pregătiri pentru ca la sfârşitul săptămânii să se înceapă recoltarea.

Recoltarea depinde de câţiva factori esenţiali în creşterea şi dezvoltarea cerealelor de păioase. Climatul este unul dintre factorii cei mai importanţi. “În funcţie de evoluţia vremii, vom da drumul la recoltarea de cereale păioase. Sperăm ca pe la începutul săptămânii, să aibă loc acest procedeu. Va fi şi în funcţie de cum se prezintă lanurile de porumb, grâu, orz”, a precizat Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Gorj.

Campania de recoltare, de anul trecut
În judeţul Gorj, anul trecut, producţia de cereale păioase s-a prezentat astfel: 705 hectare cu orz, cu o producţie estimată la 2.850 kg/ha, 9.919 hectare cu grâu cu o producţie estimată de 2.094 kg/ha, 50 ha cu secară, 2.899 ha cu ovăz şi 1.851 ha cu triticale, a căror producţie estimată de specialişti este de 2.700 kg/ha.
La nivelul judeţului Gorj, campania de recoltare a cerealelor păioase, din datele transmise Direcţiei Agricole Judeţene, se realizează cu 374 combine, iar disponibile sunt 828 de remorci pentru transportul recoltelor din câmp. „Până acum, am efectuat circa 80% din recoltarea culturilor de orz. Din cele 705 hectare cultivate, 580 au fost deja recoltate. Concomitent, mergem şi cu recoltarea grâului, iar din cele peste 9.000 de hectare am recoltat 1.050 hectare. Tot în această perioadă, are loc şi eliberarea terenurilor de paie în vederea executării arăturilor pentru însămânţările de toamnă, eliberarea efectuându-se pe 1.200 de hectare”, a declarat Ion Popescu, directorul DADR Gorj.
A. Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here