Canicula influențează comportamentul uman

748

În plin sezon estival, când temperaturile cresc foarte mult, oamenii își mișcă cu dificultate picioarele, se simt lipsiți de energie și sunt mai iritabili ca de obicei. De vină pentru aceste modificări de comportament sunt valurile de căldură. Specialiștii în sănătate publică susțin că pe perioada caniculei este esențial să ne luăm o serie de măsuri de protecție.

Căldura are un impact direct asupra stării de oboseală. Practic, atunci când este foarte cald, temperatura corpului crește. Organismul trebuie atunci să consume mai multă energie pentru a o regla. Acest lucru provoacă oboseală bruscă, dureri de cap și, uneori, stare de greață. De asemenea, pierderea de apă, în special pierderea de sare prin transpirație, obosește corpul. Specialiștii avertizează că, dacă meteorologii anunță temperaturi de 30 de grade Celsius, nu este bine să se încerce doborârea recordului de rezistență, întrucât capacitățile fizice scad odată cu creșterea temperaturii. Vara vine la pachet și cu pierdere a apetitului.

Recomandări pentru perioada caniculară
Pentru a preîntâmpina apariția problemelor de sănătate, sau agravarea celor deja confirmate, specialiștii vin cu o serie de recomandări: “Beți apă înainte de a vi se face sete, în mici cantități, pe parcursul întregii zile, la temperatura camerei. Evitați activitățile sportive la orele din timpul zilei în care se înregistrează cele mai ridicate valori de temperatură. Cei care fac mișcare, trebuie să acorde un timp mai îndelungat de recuperare după ședințele de sport. Consumați mai multe fructe și legume pentru a vă hidrata”, spune Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Corpul are nevoie de mai puține calorii odată cu creșterea temperaturii, astfel că automat se simte nevoia unei alimentații mai ușoare. De asemenea, se observă că atunci când temperaturile cresc, ele pot avea o influență negativă asupra stării de dispoziție; transpirăm și ne simțim dezagreabil, ceea ce ne face să devenim iritabili și ne enervăm mai repede.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here