Candidatul de nota unu de la Muzeul Județean, supraveghetor la Casa Memorială “Tudor Vladimirescu”

868

Din luna ianuarie, Casa Memorială “Tudor Vladimirescu” de la Vladimir are un nou supraveghetor. Este vorba despre fostul candidat la postul de jurist al Muzeului Județean Gorj, din anul 2014, Liviu Firescu, care la momentul concursului a reușit “performanța” de a obține doar 1,18 la examen. Firescu i-a luat locul soției fostului primar, Aurel Băcanu Vladimirescu, care s-a pensionat, anul trecut. Noul supraveghetor și-a început activitatea cu stângul, ginerele preotului Piciniș de la Vierșani, neprezentându-se la serviciu în prima jumătate a acestei luni.

În decembrie anul trecut, Muzeul Județean “Al. Ștefulescu” a scos la concurs postul de supraveghetor de la Casa Memorială “Tudor Vladimirescu” din Vladimir, odată cu pensionarea fostei ocupante, Angela Băcanu Vladimirescu. Postul este ocupat de către Liviu Firescu, persoană care dădea târcoale instituției de cultură încă de acum trei ani de zile, când și-a încercat norocul pentru postul de consilier juridic al muzeului, alături de fiul lui Gheorghe Calotoiu, cercetător științific al instituției, în prezent pensionar, dar colaborator la “Al. Ștefulescu”. La momentul respectiv, Firescu obține nota 1.18 la concursul în cauză, iar contracandidatul său 0,80.

Pârtieee, Firescu NU-I!
De la eșecul din iunie 2014, Firescu nu a mai îndrăznit să mai participe la ocuparea postului de consilier juridic, care a fost, din nou, scos la concurs, în prezent fiind ocupat. Își face însă apariția la competiția pentru postul de supraveghetor, unde deși i se cer studii medii, Firescu acceptă să candideze, deși este licențiat în drept.
Își începe activitatea, conform celor declarate de către directorul muzeului Dumitru Hortopan, pe 2 ianuarie, dar cetățenii îl reclamă că nu se prezintă la serviciu nici pe 16 ianuarie când un grup de persoane, venite la înmormântarea unui învățător, vor să viziteze casa muzeu a lui Tudor Vladimirescu. Turiștii au însă neplăcuta surpriză să găsească casa închisă și zăpada mare, noul supraveghetor nefăcând nici măcar pârtie spre ușa imobilului.
Presa locală tratează subiectul, solicitând explicații de la superiorul lui Firescu, care anunță doar că subalternul a fost încadrat în muncă din 3 ianuarie a.c., dar nu își explică de ce respectivul nu s-a prezentat la muncă. Supraveghetorul ar fi trebuit să fie la muncă, deși face naveta cu mașina personală de la Jupânești, circa 25 de km.

În fișa postului, un supraveghetor de casă muzeu trebuie să se ocupe de gospodărirea imobilului și a terenului aferent, să explice vizitatorilor exponatele și datele biografice ale personalității care a locuit în casă și să încaseze taxa de vizitare. Deși la Casa Memorială “Tudor Vladimirescu” nu sunt mai mult de 100 de vizitatori anual, cele în cauză s-au dovedit grele pentru noul salariat, care a scăpat deocamdată fără sancțiuni scrise. În toamna acestui an, Casei Memoriale “Tudor Vladimirescu” de la Vladimir i s-a restaurat învelitoarea acoperișului și i s-a refăcut împrejmuirea curții. Lucrările s-au realizat de către o echipă de muncitori ai Muzeului Județean Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here