Candidatul Chiriţescu: “Adrian Gorun este propus de către mine pentru funcţia de director al Departamentului Pedagogic”

109

ChiritescuProfesorul universitar Dorel Chiriţescu este primul candidat înscris în cursa pentru funcţia de rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu. El şi-a depus candidatura în data de 20 ianuarie, la exact o săptămână de la debutul perioadei de înscriere.

La scurt timp după depunerea documentelor la Registratura UCB, candidatura lui Chiriţescu a stârnit discuţii, apărând şi primele contestaţii. Dorel Chiriţescu susţine însă că dosarul său de candidatură este întocmit corect şi trebuie aprobat de Senatul Universităţii.

Vineri, 20 ianuarie 2012, în jurul orei 14, profesorul universitar Dorel Chiriţescu şi-a depus candidatura pentru funcţia de rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, la Registratura UCB. “Astăzi, 20 ianuarie 2012, în jurul orei 14, profesorul universitar doctor Chiriţescu Dorel şi-a depus, la Registratura Universităţii „Constantin Brâncuşi”, candidatura pentru funcţia de rector, însă la această candidatură au apărut deja foarte multe contestaţii, deoarece în lista cu propuneri pentru echipa managerială a candidatului pentru funcţia de rector au fost nominalizate persoane care nici nu au fost consultate înainte de a fi trecute pe această listă”, a explicat Mirabela Tufan, purtător de cuvânt al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Potrivit reprezentanţilor UCB, peste jumătate dintre cei menţionaţi în lista lui Chiriţescu au contestat faptul că ar fi fost consultaţi în prealabil. “Până în prezent, aproximativ 65% dintre cei nominalizaţi pentru a ocupa funcţii de conducere în echipa managerială a domnului Chiriţescu au contestat prezenţa lor pe această listă”, a adăugat Mirabela Tufan, purtător de cuvânt al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Dosarul lui Chiriţescu şi la MEC

Dorel Chiriţescu susţine însă că şi-a depus dosarul de candidatură şi la Ministerul Educaţiei şi Cercetării(MEC) deoarece ar fi fost ameninţat că nu îi va fi primit la Registratură. ”Vineri, 20 ianuarie, mi-am depus dosarul de candidatură pentru funcţia de rector. Acest dosar este depus şi la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, tocmai pentru că am fost ameninţat din interiorul Universităţii cu neprimirea lui. Dosarul conţine toate documentele necesare, documente cerute de lege şi documente aprobate de Senatul universităţii. Este depus în termen, îndeplineşte toate cerinţele legale pentru ca această candidatură să fie aprobată de către Senat. Sunt dezamăgit de faptul că purtătorul de cuvânt al UCB, şi prin el fostul rector al Universităţii, exprimă o opinie absolut personală, în sensul că acest dosar îndeplineşte sau nu condiţiile legale de înscriere. Atât fostul rector cât şi purtătorul de cuvânt nu sunt în măsură şi nu au atribuţii în acest sens”, explică Dorel Chiriţescu. Întrebat cum comentează contestaţiile celor din echipa sa managerială menţionată la dosar, Chiriţescu a răspuns: “în ceea ce priveşte lista cu echipa managerială propusă de către mine, aceasta îndeplineşte condiţiile cerute şi este o listă pe care am întocmit-o pe criteriul competenţei. Tocmai din această cauză pe listă se găseşte şi Gorun Adrian, propus de către mine pentru funcţia de director al Departamentului Pedagogic. Consider că acestea sunt competenţele lui şi ca urmare acolo l-am propus. Eu nu am cerut acceptul în scris şi nici verbal al persoanelor respective pentru că acest accept nu este cerut nici de către lege nici de către regulamentele UCB. Oricum, dacă voi câştiga funcţia de rector, vă garantez că, 100% dintre cei propuşi vor dori să fie şefi”, a conchis Chiriţescu.

Înscrierile continuă până vineri

Perioada de depunere a candidaturilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a început în datat de 13 ianuarie şi se încheie pe 27 ianuarie. Perioada campaniei electorale este 4-11 februarie 2012, timp în care se pot organiza întâlniri în universitate cu membrii comunităţii academice pentru expunerea ofertei manageriale. Alegerile se desfăşoară pe data de 13 februarie. Primul tur de scrutin va fi validat dacă vor vota cel puţin două treimi din persoanele cu drept de vot (cadrele didactice titulare şi studenţii aleşi în consiliile facultăţilor sau în senat) şi dacă un candidat obţine mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă cele două condiţii nu sunt îndeplinite, se va organiza un al doilea tur de scrutin în care nu se mai pun condiţii de participare, iar rector va fi declarat candidatul care va obţine cele mai multe voturi. În acest caz, alegerile trebuie să se încheie în maxim 37 de zile de la data primului tur.

Minodora SUCEA, Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here