Campus şcolar european în oraşul Turceni

608
primar turceniPrimăria oraşului Turceni intenţionează să modernizeze şi să facă modificări prielnice pentru Grupul Şcolar Industrial Turceni, iar toate unităţile din incinta acestuia să devină funcţionabile pentru elevi şi pentru personalul didactic.
Un proiect pe învăţământ de 8 milioane de euro este pe punctul de a se realiza.

În această perioadă, pe parcursul a 15 zile, se realizează studiul de fezabilitate a modernizării şi dotării campusului şcolar al G.S.I. Turceni. Săptămâna viitoare se va demara planul tehnic al proiectului, urmând ca acesta din urmă să fie depus în scurt timp la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. „Acest proiect presupune extinderea grupului şcolar, precum şi modernizarea, urmărindu-se aducerea unităţii la standarde europene. Este un proiect de 8 milioane de euro, însă bugetul local nu-şi va aduce contribuţia decât cu 2%, restul urmând să fie completat de fonduri europene. Sperăm să ni se dea OK finanţării în cel mai scurt timp” , ne-a declarat Ion Iordache, edilul localităţii.
Alte 24 de săli de clasă şi un amfiteatru
În prezent, Grupul Şcolar Industrial Turceni sunt toate formele de învăţământ preuniversitar, aici învăţând elevi de la preşcolari şi până la liceeni şi seralişti, în total fiind peste 3.300 de persoane. G.S.I. Turceni are în incinta sa o cantină, un internat, 25 de săli de clasă pentru liceeni, alte 9 pentru învăţământul primar şi alte 17 pentru cel profesional. „Se fac ore şi după-amiaza, astfel că, acest proiect ne va ajuta foarte mult, deoarece presupune şi construirea a încă 24 de săli de clasă. Sperăm ca după-amiaza să nu mai facă ore decât cei de la seral”, ne-a declarat Ion Pasăre, directorul unităţii şcolare.
Astfel, întreaga unitate va fi reabilitată, de aceste lucrări ocupându-se o firmă de la Bucureşti. În proiect, sunt incluse şi construirea unui amfiteatru, precum şi a unui centru de documentare şi informare ştiinţifică.
Până la începerea lucră-rilor, cantina rămâne în conservare, ca şi până acum. Aceasta este „gazda” festivităţilor şcolare, este închiriată pentru nunţi şi boteze cetăţenilor care solicită o locaţie pentru festivităţi. „Atât internatul cât şi cantina le închiriam extra-bugetarilor pentru a aduce un ban în plus şcolii”, a completat Pasăre. După modernizări, însă, cantina va asigura masa de prânz a elevilor, iar internatul va fi pus la dispoziţia elevilor navetişti, şi putând găzdui şi cel puţin 40 de profesori. Bineînţeles, aici va fi o diferenţă. Astfel că, profesorii vor stă în regim de micro-garsonieră, cu grup sanitar propriu, iar elevii vor fi găzduiţi într-o cameră de la 4-6 persoane. În internatul Grupului Şcolar Industrial Turceni sunt şi vor fi disponibile după modernizări 150 de locuri.
În localitatea Turceni, mai funcţionează ca şi şcoli unitatea de la Strâmba-Jiu, Gârbov, Murgeşti, precum şi Grădiniţa Nr.1 cu filiale în Stolojani şi în Turceni-colonie.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here