Campanii de vaccinare şi diagnosticare pentru efectivele de animale din judeţ

618

Peste 200.000 de animale din speciile bovine, ovine, caprine şi cabaline s-au aflat în ultimele săptămâni sub acţiunile de tuberculinare, respectiv vaccinare anticărbunoasă de prevenire a antraxului. În acelaşi timp, medicii veterinari din Gorj fac inspecţii în toate gospodăriile unde se găsesc animale, recoltând şi probe de sânge de la specia porcine-femele.

Până la sfârşitul lunii iunie, la nivelul judeţului nostru se va încheia acţiunea de tuberculinare a celor 48.000 de bovine, precum şi cea de vaccinare împotriva antraxului la speciile bovine, ovine, caprine şi cabaline. “Efectivele de bovine care vor fi cuprinse la tuberculinare ajung la circa 48.000 de capete. Dintre acestea, la peste 18.000 dintre ele s-a realizat tuberculinarea. În ceea ce priveşte vaccinarea anticărbunoasă împotriva antraxului, trebuie să imunizăm întregul efectiv de bovine, vreo 32.000 de caprine, 146.000 de ovine şi circa 8.500 de cabaline. Vaccinarea e executată deja în proporţie de 38% la fiecare dintre speciile menţionate, urmând să o încheiem până la sfârşitul trimestrului al doilea. Rugăm proprietarii animalelor să ofere sprijin medicilor şi asistenţilor veterinari care le vin în gospodărie pentru efectuarea vaccinărilor”, a declarat Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.
iliuta insModul de transmitere al meningitei cărbunoase (antrax) este prin contactul direct al omului cu animalele bolnave, cu produsele provenite de la acestea sau ca urmare a unei infecţii de origine telurică. Campania de tuberculinare la bovine are un caracter obligatoriu şi se face în mod gratuit pentru toate animalele din această specie de peste şase săptămâni. Practic, medicii veterinari injectează în pielea gâtului animalului o doză de tuberculină. În funcţie de mai multe rezultate clinice, animalul va fi găsit pozitiv sau negativ în ceea ce priveşte TBC-ul.

Campanie şi pentru pesta porcină
Potrivit conducerii DSVSA Gorj, în această perioadă, cele circa 3.500 de scroafe din gospodăriile gorjenilor vor intra într-un program de recoltare de probe de sânge în vederea depistării pestei porcine. “Această campanie ne arată că nu au mai fost cazuri în ultimii ani de pestă porcină. Chiar putem spune că de la vaccinarea ce s-a făcut în urmă cu cinci ani de zile, nu a mai apărut nici un caz. Avem un efectiv de aproape 3.500 de animale, iar de la 800 dintre ele deja am recoltat probe de sânge”, a precizat Ion Iliuţă. Scopul programului de supraveghere este de a demonstra că judeţul este liber de pesta porcină clasică.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here