Campanii de colectare selectivă, în municipiul Târgu-Jiu

382

DSCN6968Conducerea Polaris SA, societatea care asigură serviciile de salubrizare în municipiul Târgu-Jiu demarează două campanii de conştientizare a cetăţenilor privind colectarea selectivă a deşeurilor.

Potrivit lui Luis Popa, directorul Polaris M Holding, sucursala Târgu-Jiu, încă din anul 2008 în municipiu s-a încercat aducerea la cunoştinţa oamenilor privind noţiunile de colectare selectivă a gunoaielor. „Din 2008 am instalat pe stradă acele europubele dorindu-ne cu adevărat un sistem de reciclare selectivă. Văzând că nu am obţinut rezultate bune, anul trecut am demarat o campanie pilot asemănătoare în cinci unităţi de învăţământ din Târgu-Jiu. Aceasta a avut un real succes”, a declarat Luis Popa.

56 de puncte în şcoli

Deoarece colectarea selectivă a fost înţeleasă de elevi, Polaris, împreună cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu, vor instala europubele de colectare selectivă în toate unităţile de învăţământ din municipiu. „Vom pune europubele începând de la grădiniţe şi până la colegiile de renume. În total vor fi 56 de astfel de puncte. Campania va începe odată cu deschiderea noului an şcolar. Vom merge şi la orele de dirigenţie ale elevilor, le vom prezenta DVD-uri, materiale şi flyere privind noţiunile de colectare selectivă a deşeurilor”, a precizat directorul Polaris Târgu-Jiu.

Campanie şi la case

Totodată, de astăzi o nouă campanie de colectare selectivă începe şi pentru gospodăriile individuale din municipiul Târgu-Jiu. Circa 8.000 de saci galbeni vor fi distribuiţi proprietarilor de case, aceştia având posibilitatea să colecteze selectiv, conform normelor Uniunii Europene. „Vor exista grafice separate de ridicare a gunoaielor. Va exista o maşină care va ridica gunoiul menajer şi o alta pentru colectarea selectivă. După ce se vor ridica, după un orar bine stabilit, saci cu care s-a executat colectare selectivă, oamenii vor primi un nou sac galben pentru următoare acţiune. Tot ce ne dorim este ca oamenii să fie bine informaţi şi să înveţe să arunce gunoaiele aşa cum trebuie. Cetăţenii de la gospodăriile individuale vor primi, alături de saci şi flyere cu informaţii despre reciclarea selectivă şi urmează ca în luna septembrie să distribuim 16.000 astfel de saci”, a precizat Luis Popa. Cetăţenii nu vor plăti absolut nimic pentru colectarea selectivă, nici pentru ridicarea şi nici pentru depozitarea deşeurilor. Polaris Târgu-Jiu doreşte pe viitor implementarea unui sistem de colectare selectivă şi pentru locatarii blocurilor, însă nu se ştie dacă va avea efectul scontat. La ora actuală, tarifele Polaris Târgu-Jiu sunt neschimbate de câţiva ani, astfel populaţia plătind câte 4,8 lei pe lună de persoană, iar agenţii economici achitând câte 100 de lei pe metru cub de gunoi menajer. În aceste preţuri intră serviciile de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here