Campanie stradală marca DGASPC Gorj, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

852

Cu ocazia zilei de 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj a organizat o campanie stradală de mediatizare a drepturilor copilului, dar și de promovare a noului serviciu creat în luna septembrie 2017, în cadrul instituției. Este vorba despre Centrul de zi pentru pregătirea și sprijinirea integrării sau reintegrării copilului în familie, structură funcțională fără personalitate juridică, aflat în componența Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu.

Campania inițiată de către reprezentanții DGASPC Gorj, intitulată ,,Copilul are dreptul să crească alături de părinții săi”, s-a derulat între orele 10.00-12.00, în zona Victoria Centru din municipiul Târgu-Jiu. „În cadrul campaniei organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului au fost împărțite mai multe sute de pliante, colegii mei mediatizând în rândul populației drepturile copilului. Totodată, cu acest prilej am promovat și noul serviciu pe care l-am creat în luna septembrie: Centrul de zi pentru pregătirea și sprijinirea integrării sau reintegrării copilului în familie, structură funcțională fără personalitate juridică, aflat în componența Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu-Jiu. Vreau să menționez că alături de reprezentanții DGASPC Gorj, la activitatea din 20 noiembrie au fost prezenți și voluntari ai Asociației Lindenfeld”, a declarat Laurențiu Diaconescu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.
Problematica drepturilor copilului a fost dezbătută pentru prima dată la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, de la Geneva, din august 1925, unde s-a propus și sărbătorirea Zilei Copilului.
La 20 noiembrie 1959 UNICEF a emis Declarația Drepturilor Copilului și a propus fiecărui stat să aleagă o zi pentru a serba copilul. La noi aceasta dată s-a stabilit la 1 iunie. În 1979 – Anul copilului – s-a propus ca declarația să devină obligatorie pentru toate statele membre ONU.
După încă 10 ani, la 20 noiembrie 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului. Cele 54 de articole ale acestui document au fost semnate de peste 180 de state.
Convenţia a fost ratificată de România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. Prevederile Convenţiei, au stat la baza elaborării Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here