Campanie în Gorj – “Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”

284

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, medicii de familie din județul Gorj, autoritățile publice locale din județ prin rețeaua de asistență medicală comunitară și Cabinetele Medicale Școlare celebrează în data de 16 noiembrie 2017 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 06 – 24 noiembrie 2017 Campania “Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”.

 

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.  Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor  asociate consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat,  protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

Statistici sumbre
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, același for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicații provocate de țigări. Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără: crește speranța de viață; scade riscul producerii unui infarct miocardic; scade riscul formării unei tumori cancerigene; un mod de viață mult mai sănătos; mai mulți bani în buzunar. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel național a acestei campanii.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here