Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, în parteneriat cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu”, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Agenția Județeană de Ocupare a Forțelor de Muncă Gorj şi Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” a lansat, în luna octombrie 2018, prima ediţie a campaniei de prevenire a traficului de persoane în rândul elevilor Conştientizez! Activităţile se vor desfăşura în şcolile şi liceele din judeţul Gorj şi marchează ZIUA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE, celebrată în fiecare an pe data de 18 octombrie.
Campania de prevenire a traficului de persoane în rândul elevilor, Conştientizez! are loc în perioada octombrie-noiembrie 2018 în şcoli şi licee din judeţul Gorj, cu scopul de a sensibiliza şi educa elevii din clasele I-XII, cadrele didactice şi părinţii în vederea creşterii nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte efectele traficului de persoane la nivel individual, familial sau social. Obiectivele principale ale campaniei sunt: responsabilizarea elevilor privind adoptarea unei atitudini activ-participative în activităţile educaţionale de prevenire a traficului de persoane, creşterea gradului de coeziune socială între copii, părinţi şi profesori în lupta împotriva acestui fenomen, dezvoltarea de programe educaţionale cu această tematică de către profesorii consilieri şcolari din C.J.R.A.E. Gorj şi sensibilizarea populaţiei generale asupra importanţei luptei comune împotriva traficului de persoane.
Fiecare unitate şcolară participantă elaborează propria campanie antitrafic pe care o implementează la nivelul instituţiei. Profesorul consilier şcolar, împreună cu cadrele didactice din şcoală, va organiza şi desfăşura activităţi de informare, de consiliere de grup cu elevii şi părinţii, privind efectele asociate traficului de fiinţe umane, seminarii, competiţii sportive, workshopuri, acţiuni stradale, expoziţii, etc.
Partenerii educaţionali vor sprijini desfăşurarea campaniei prin implicarea concretă în activităţi de informare, educare şi consiliere în şcoli. Vor distribui materiale informative de specialitate, vor oferi premii şi vor promova la nivelul comunităţii activităţile campaniei.
Campania Conştientizez! se va finaliza joi, 29 noiembrie 2018, prin organizarea unui concurs interşcolar care va avea loc la Muzeul Judeţean de Istorie “Alexandru Ştefulescu”, începând cu ora 11.00. Cu acest prilej, şcolile şi liceele vor prezenta campaniile realizate. Vor fi premiate cele mai complexe campanii, câştigătorii fiind răsplătiţi cu diplome, cupe şi pachete de rechizite. Conform Analizei succinte privind traficul de persoane în 2017 din perspectivă victimologică, realizată de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, România păstrează profilul de ţară de origine pentru victimele traficului de persoane. În același timp, traficul intern rămâne preponderent, o proporţie semnificativă din victime, cu precădere minore, fiind exploatate, în anul 2017, pe teritoriul României. Nivelul de educație scăzut și foarte scăzut în rândul victimelor identificate rămâne constant, 88% dintre acestea având cel mult studii gimnaziale finalizate la intrarea în trafic, în timp ce ponderea victimelor fără educație ajunge la 8% din total (față de 9% în 2016).
M.S.