Campanie extinsă de donare de sânge pentru pacienții din spitalele din Gorj

476

Mall-ul din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină, a lansat la finele lunii aprilie o campanie prin care se dorește convingerea cetățenilor din Gorj să aleagă să fie donatori de sânge.

Campania se va încheia la finele lunii iunie, iar donatorii vor fi răsplătiți cu un abonament medical de către reprezentanții Shopping City Mall. ,,Știai că România este printre ultimele locuri la numărul de donatori? Împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, te încurajăm să faci o faptă bună și să donezi sânge pentru cei care au atâta nevoie de el. Cu o singură donare îi ajuți pe pacienții din spitalele județului Gorj să primească o șansă la sănătate și viață. Noi îți mulțumim pentru implicare și te felicităm că ești un exemplu pentru cei din jur cu un beneficiu suplimentar, pe lângă toate drepturile pe care le ai după ce donezi sânge. Vino la Info Desk Shopping City Târgu-Jiu cu adeverința de donator eliberată de Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu și te recompensăm pe loc cu un abonament medical valabil 3 luni. În baza abonamentului de telemedicină, tu și familia ta veți beneficia de acces gratuit și nelimitat la consultații prin telefon la peste 40 de medici specialiști. Campania este valabilă până pe 30 iunie 2021 sau până la epuizarea celor 400 de abonamente medicale. Implicându-te pentru ceilalți îți faci un mare bine și ție. După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%”, au transmis organizatorii campaniei.

Condiții de donare
Pentru a putea să doneze voluntar sânge, este nevoie de îndeplinirea cumulativă de către donator a unor condiții, după cum urmează: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 de ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60-100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mm Hg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu există doar câțiva donatori fideli, care donează periodic, sau la care se poate apela atunci când este nevoie urgentă de sânge. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți: celulele roșii (hematiile) – se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare; trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie; plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri. Fiecare unitate de sânge – luată ca întreg – este testată contra bolilor înainte de a fi trimisă spre separare. Donarea de sânge este sigură și ușoară. Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecțioase în timpul donării. Se utilizează un ac steril și de unică folosință pentru fiecare donare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here