Campanie de informare împotriva amenzilor de pe Facebook

220

Polițiștii locali din Târgu Jiu au împărțit, luni, pliante în zona centrală a municipiului, în dorința de a-i informa pe oameni despre limbajul pe care trebuie să îl folosească pe rețelele de socializare și, mai ales, amenzile pe care le riscă în cazul în care limbajul respectiv este unul insultător sau injurios. Acțiunea a fost organizată de sindicatul care reunește polițiștii locali din tot județul, ea fiind generată de recentul episod de pe Facebook, unde mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare au fost informați că vor fi amendați pentru limbajul folosit în unele comentarii. Un echipaj al Poliției Locale a fost filmat în timp ce se deplasa cu girofarul albastru în funcțiune, iar un polițist din mașină le făcea semne disperate celorlalți șoferi să tragă pe dreapta. Filmulețul respectiv a stârnit controverse în mediul on-line, multe dintre comentarii nefiind favorabile la adresa polițiștilor locali.
Nici în stradă lucrurile par să nu stea mai bine, deși toată lumea e de acord că limbajul folosit pe Facebook nu este totdeauna cel mai decent. Cei care au primit pliante sunt însă de părere că dreptul la opinie nu trebuie cenzurat sub nicio formă. „Eu stau în Italia și când văd ce limbaj se folosește în România mă apucă groaza. Sunt comentarii răutăcioase la adresa femeilor, sunt vorbe care nu ar trebui vreodată rostite și totuși oamenii le scriu pe Facebook. Nu mi se pare normal așa ceva. Dacă s-ar face ceva în sensul acesta ar fi foarte bine”, a spus o femeie oprită pe stradă pentru a primi pliantele polițiștilor locali.
Consilierul local Eduard Berca a fost și el unul dintre cei care a primit pliantul informativ al polițiștilor locali, el fiind de părere că în Consiliul Local nu se va vota vreodată vreo hotărâre care să limiteze libertatea de exprimare sau care să instituie amenzi pentru mediul on-line. „Câți nu mă înjură și pe mine, dar ce să le fac. Ponta, Dragnea, Iohannis, toți politicienii sunt înjurați pe Facebook, ce ar trebui să facă? Discuția pornește de la faptul că polițiștii locali care mergeau cu acea mașină chiar dacă spun că erau în misiune nu aveau dreptul să oprească ceilalți participanți la trafic. Ei au culoarea albastră la girofar, iar regula este că doar la girofarul roșu tragi pe dreapta și oprești. Cât privește amenzile, evident că nu pot fi de acord cu așa ceva vreodată. Eventualele corecții de limbaj trebuie să le aplice Facebook, nu agenții Poliției Locale”, a spus Berca.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here