Campanie de conștientizare privind risipa de alimente și combaterea sărăciei, inițiată de DGASPC GORJ

838

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj (D.G.A.S.P.C.) Gorj desfășoară, în perioada 8-17 octombrie 2018, cu prilejul Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei, sărbătorită în fiecare an la data de 17 octombrie, campania de conștientizare privind risipa de alimente și combatere a sărăciei intitulată ,,STOP RISIPEI DE ALIMENTE”, la care s-au înscris 18 unități de învățământ din județul Gorj.

Grădinița cu program prelungit ,,Lumea Copiilor” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Școala Gimnazială nr.1 Telești, Colegiul Național,,Spiru Haret” Târgu-Jiu, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Școala Gimnazială Padeș, Colegiul Tehnic ,,Ion Mincu” Târgu-Jiu, Liceul Teologic ,,Sf.Nicodim” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ,,Sf.Nicolae” Târgu-Jiu, Colegiul Național,,Tudor Vladimirescu,, Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu”, Școala Gimnazială Slivilești, Liceul Tehnologic Bîlteni, Liceul cu program sportiv Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic,,General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială Cărpiniș și Școala Gimnazială Crușeț s-au înscris în campania de conștientizare privind risipa de alimente și combatere a sărăciei intitulată ,,STOP RISIPEI DE ALIMENTE”.
Campania a fost inițiată de către Laurențiu Diaconescu, directorul general al DGASPC Gorj, și presupune realizarea de către elevii școlilor înscrise în campanie, de petiții, care să atragă atenția autorităților privind risipa de alimente și sărăcia în care trăiesc unii dintre semenii noștri, precum și sprijinirea acestora prin donare de alimente neperisabile, care vor fi distribuite la familii provenite din medii sociale defavorizate.
Scopul campaniei este educarea elevilor prin implicare civică și socială și se derulează în perioada 8-17 octombrie 2018.

Regulamentul campaniei
Campania ,,STOP RISIPEI DE ALIMENTE” are două componente: una privind educația civică și una privind educația socială.
În cadrul componentei de educație civică, profesorul coordonator trebuie să organizeze cel puțin un grup de inițiativă civică (cel mult trei la nivel de unitate), format din rândul elevilor, care să realizeze o petiție adresată autorităților statului privind luarea de măsuri pentru a stopa risipa de alimente. Petiția trebuie să fie redactată conform modelului de mai jos, iar grupul de inițiativă să convingă cel puțin 30 de colegi, care să o susțină și să o semneze. Numele petiției trebuie să fie însoțită de o imagine (fotografie, pictură, desen grafic, etc). “În cadrul componentei de educație sociale, grupul de inițiativă trebuie să convingă colegii să doneze alimente neperisabile (doar:conserve, zahăr, ulei, făină, orez, mălai, fasole etc. Acestea trebuie să fie ambalate individual, iar conservele să fie în conținut de metal și nu borcane, pentru a eviata spargerea lor în timpul transportului) în termen de valabilitate. Alimentele vor fi donate persoanelor sărace, pe baza listei întocmite de DGASPC Gorj în comun cu instituțiile partenere”, explică Laurențiu Diaconescu, coordonatorul campaniei.
Potrivit regulamentului campaniei, elevii pot trimite petițile realizate către destinatari lor.
Alimentele vor fi ridicate de către DGASPC Gorj, de la sediul unităților de învățământ și distribuite cazurilor sociale care se află în monitorizarea instituției, după data de 17/10/2018 sau, după caz, vor fi redistribuite în comunitatea respectivă, la persoanele vulnerabile social.
Coordonatori ai campaniei ,,STOP RISIPEI DE ALIMENTE” sunt: Popescu Camelia-Dorina, sef birou Strategii, programe, proiecte și relația cu organizațiile neguvernamentale și Torop Sorin –Stelian, Inspector de specialitate CSCCNS Târgu-Jiu.

17 octombrie, Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei
Prin Rezoluţia 47/196 adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internaţională pentru eradicarea sărăciei şi a invitat toate statele să dedice acesteia, în contextul naţional, activităţi concrete în ceea ce priveşte eradicarea sărăciei.
Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here