Campanie de conștientizare asupra autismului, la Târgu-Jiu

618

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18-24 de luni a copilului. În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj funcţionează Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu. Acest centru furnizează gratuit următoarele servicii şi intervenţii: evaluare iniţială, intervenţie specifică, terapie pentru recuperare pe termen mediu şi lung, consiliere pentru părinţi. Peste 80 de copii cu autism frecventează acest centru.

Specialiştii spun că tulburarea de spectru autist(TSA) se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare şi interacţiune, relaţionare şi integrare socială şi prin comportamente stereotipe şi repetitive. Dacă un copil cu autism este diagnosticat în primii ani de viaţă şi urmează terapii de recuperare adecvate, are mari şanse să dobândească aptitudini pentru autonomie şi să se integreze în comunitate. “Copiii cu autism pot să prezinte anumite caracteristici cum ar fi: nu spun niciun cuvânt până la vârsta de 14 luni; pe măsură ce cresc, îşi pierd limbajul sau abilităţile sociale dobândite anterior; nu răspund când sunt strigaţi pe nume şi, în general, nu răspund la stimuli auditivi; nu imită(nici verbal, nici prin gesturi); au un contact vizual redus şi aşa mai departe”, precizează Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Centrul specializat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj furnizează gratuit următoarele servicii şi intervenţii: evaluare iniţială, intervenţie specifică, terapie pentru recuperare pe termen mediu şi lung, consiliere pentru părinţi. “Personalul Centrului este format din psihologi şi psihopedagogi instruiţi în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA-terapii cognitiv-comportamentale. La ora actuală, peste 80 de copii frecventeză centrul”, menţionează Corina Drăgan.

Campanie de conștientizare asupra autismului
Aproximativ 80 de copii din Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu, împreună cu personalul centrului, dar şi cu părinţii/ reprezentanţii legali ai acestora, vor marca ziua de 2 aprilie “Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” în data de 31.03.2017, în centrul oraşului Târgu-Jiu, zona amfiteatru, în cadrul căreia se vor distribui broşuri/pliante despre specificul autismului, dar şi despre serviciile oferite cu titlu gratuit de centrul nostru. De asemenea, va fi prezentată o expoziţie cu creaţiile copiilor, realizate în cadrul orelor de terapie, şi se vor desfăşura jocuri recreative şi de socializare sub forma unor concursuri la care copiii vor participa. “În tot acest timp se vor oferi informaţii despre: Diagnosticarea autismului, Intervenţia timpurie pentru copiii cu autism, Recomandări prinvind intervenţia în şcoală, Adaptarea mediului la nevoile persoanei cu autism, etc. Ne dorim ca evenimentul menţionat să ofere copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor legali ai acestora clipe de bucurie şi sentimentul că le suntem alături cu resursele pe care noi le avem, cu timpul, energia şi experienţa de care dispunem, dar şi să tragem un semnal de alarmă factorilor de decizie despre necesitatea diagnosticării şi intervenţiei timpurii ce pot ajuta mult mai mult copilul să-şi dezvolte abilităţile necesare integrării familiale, sociale şi socioprofesionale”, precizează Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Copiii sunt viitorul oricărei naţiuni, iar copiii cu autism sunt, la fel ca și ceilalţi, copiii societăţii noastre!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here