Sub egida Campaniei-Proiect „(Re)întoarcerea la lectură”, Sala de lectură a Bibliotecii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu a găzduit zilele trecute o serie de manifestări dedicate aniversării a 160 de ani de la naşterea lui I.L. Caragiale şi comemorării a 100 de ani de la moartea sa.
În cadrul manifestărilor sugestiv intitulate „Săptămâna Caragiale”, elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” au vizitat Expoziţia de carte „I.L. Caragiale – clasic şi contemporan” care a cuprins cărţi reprezentative ale marelui scriitor, dar şi o serie de lucrări exegetice, dedicate personalităţii şi operei sale. Expoziţia, cuprinzând un număr de 30 de lucrări, a fost realizată de bibl. Gabriela Bobei, alături de elevele Mirela Preda şi Andreea-Denisa Vlădulescu, aceasta din urmă realizând şi o clasare a cărţilor din cadrul expoziţiei după autor, titlu, editură, anul de apariţie şi numărul de inventar al Bibliotecii C.N.E.T. Tot în cadrul „Săptămânii Caragiale” au fost împărţite pliante dedicate operei şi biografiei scriitorului, iar pe data de 3 februarie 2011, în Sala de lectură a Bibliotecii C.N.E.T. au fost prezentate mai multe videoproiecţii literar-artistice şi documentare. „Actualitatea lui I.L. Caragiale este mai pregnantă ca niciodată. Poate părea o banalitate să le reaminteşti cititorilor de azi cât de curentă rămâne opera sa. Înaintea noastră, s-a spus de nenumărate ori că piesele sau schiţele sale sunt nemuritoare. E uşor de explicat de ce. I.L. Caragiale a scris despre teme care surprind, până la esenţă, trăsăturile poporului român. De ce nu am recunoaşte faptul că de Nenea Iancu ne amintim aproape în fiecare zi trăind, ca simpli spectatori sau actori, scene similare celor din piesele sale”, ne-a declarat coordonatorul acestui proiect, profesorul Andrei Popete-Pătraşcu.
Lectura, o fereastră spre cunoaştere
„Lectura este pentru unii o pasiune, în timp ce pentru alţii poate reprezenta chiar o pedeapsă dată de profesori sau părinţi. Cititul însă îţi schimbă personalitatea într-un mod plăcut deschizându-ţi noi puncte de vedere asupra vieţii şi ajutându-te să înţelegi mai bine lucrurile care ţi se întâmplă şi să găseşti o cale cât mai uşoară pentru a le face faţă cu bine”, este de părere Radu Gengiu, elev în clasa a XI-a, profilul bio-chimie, şi unul dintre tinerii implicaţi în acest proiect. Elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi-au propus prin acţiunile lor să schimbe atitudinea colegilor faţă de lectură. Despre importanţa demersului lor ne-a vorbit şi Mirela Preda, elevă a aceluiaşi liceu, care deşi este la un profil real (matematică-informatică), în clasa a X-a, crede că: „De cele mai multe ori locul lecturii este astăzi ocupat de internet. Lectura este însă cea care ne ajută cel mai mult, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. Gustul pentru lectură se poate transforma într-o adevărată pasiune atunci când citim ceva care ne atrage atenţia, care ne introduce parcă, în acel pasaj. Campania „(Re)întoarcerea la lectură” reprezintă, dacă vreţi, un mod prin care elevii au posibilitatea să acorde mai multă importanţă lecturii şi să dedice mai mult din timpul lor liber cititului.” În această săptămână, în cadrul proiectului, elevii vor merge într-o vizită de documentare la Biblioteca Judeţeană „Christina Tell”, directorul Colegiului „Ecaterina Teodoroiu”, prof. dr. Gheorghe Nichifor declarându-ne că: „Lectura este o fereastră spre cultură, educaţie şi cunoaştere, aceasta din urmă dobândindu-se printr-o serie de activităţi care presupun nu doar cititul de plăcere. Este nevoie ca elevii să înţeleagă faptul că biblioteca publică este o instituţie la care se merge şi pentru informare, cercetare sau documentare. În definitiv bazele pasiunii pentru cercetare se pun acum, la vârsta adolescenţei, când curiozitatea este mai mare ca oricând. Sfatul nostru este să înlocuiţi banalul, obişnuitul, cu lucrurile fundamentale, de substanţă, în felul acesta caracterul fiind înnobilat şi pregătit pentru viaţă”.
Minodora Sucea